Przepisy z mąką pszenną (zwykłą)
Kolorem zielonym zaznaczono mąka pszenna (zwykła)
40dag (2 szklanki) mąki
20dag margaryny
10dag (5 łyżek) cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa
1 1/2kg śliwek
cukier puder do posypania
Ciasto:
200g mąki
250ml wody
250ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100g migdałów
50ml śliwowicy
Ilość na 12 szt.
150g wędzonego łososia
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250ml mleka
250ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.
Sos:
300ml mleka
150ml śmietanki
30g masła
30g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75g tartego żółtego sera
1 pomidor
1,25kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia
Składniki na 18 sztuk:
25dag żurawiny
15dag cukru pudru
15dag mąki razowej i 25dag pszennej
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
25dag brązowego cukru
2 jajka
450ml naturalnego jogurtu
10dag masła
sok z cytryny
3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo
Farsz:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5dag suszonych grzybów
10dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
0,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
1,5 szklanki ugotowanej gęstej owsianki
0,5 szklanki mleka
0,25 szklanka wody
2 łyżki stopionego masła
sól
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 135ml letniej wody
sól
Farsz:
300g filetów śledziowych
40g suszonych grzybów
1 łyżka tartej bułki
1 duża cebula
40g masła
1 jajo
sól, pieprz
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
150g suszonych grzybów lub 1kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
Masa makowa:
250g maku
100g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
Lukier:
50g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny