cojemy.pl > Ciasta > Ciasto z kremem i gruszkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z ryżem i śmietaną, ale bez soli i cebuli

Ciasto z kremem i gruszkami

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich

Przyrządzanie

Przygotowanie ciasta:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 4 łyżki wody i miodu utrzeć razem na gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiać, wsypać do masy i wymieszać. Z białek i szczypty soli ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto wlać do formy i wygładzić zwilżoną łyżką. Piec przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Po upieczeniu wyjąć z formy.
Przygotowanie gruszek:
Świeże owoce obrać, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych (gruszki z syropu osączyć) i pokroić w plasterki.
Do garnuszka wlać szklankę wody, dodać sok z cytryny, miód i gruszki.
Gruszki gotowac do miękkości (zajmie to ok. 5-7 minut), a następnie ostudzić i osączyć.
Przygotowanie kremu:
Odlać 2 łyżki mleka i wymieszać z mąką. Pozostałe mleko podgrzewać z miodem. Kakao rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka i wlać do gotującego się mleka z miodem.
Następnie dodać mąkę rozprowadzoną zimnym mlekiem i ponownie zagotować, stale mieszając. Otrzymaną masę przestudzić, wlać olejek zapachowy, wódkę i wymieszać.
Ciasto posmarować ciepłym kremem, ułożyć na nim gruszki i odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem pokryć wierzch ciasta bitą śmietaną i posypać płatkami migdałowymi.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cynamon (laska cynamonu), Cytryna, Gruszki, Jajka, Kakao, Masło, Migdały, Miód, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Orzechy, Proszek do pieczenia, Sól kuchenna, Wódka, Śmietana

Podobne przepisy

Strudel z nadzieniem migdałowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
350g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy

Nadzienie:
300g migdałów
300ml mleka
180g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka
» zobacz przepis

Strudel z truskawkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25dag mąki
2 białka
sól
Nadzienie:
70dag truskawek
20dag cukru
cukier waniliowy
4dag margaryny
6-8dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4dag cukru pudru do posypania
» zobacz przepis

Migdałowiec

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15dag orzechów włoskich (posiekanych)

Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania
» zobacz przepis

Babeczki z kremem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko

Krem:
250ml mleka
3 żółtka
75g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki kartoflanej
70g czekolady tartej lub w proszku

Inne:
125ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
» zobacz przepis

Sernik z kremem kokosowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25dag mąki pszennej
15dag masła
10dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg tłustego sera twarogowego
25dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła

Krem:
10dag cukru
3 białka
10dag wiórków kokosowych
5dag łuskanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto drożdżowe:
35dag mąki
12dag masła lub margaryny
3 żółtka
10dag cukru
5dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50dag mąki
1 litr mleka
12dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10dag posiekanych migdałów
15dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
» zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50dag mąki
5dag drożdży
5dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8dag masła
2 jajka

Masa:
1kg śliwek
5dag cukru
łyżeczka cynamonu
» zobacz przepis

Eklery

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto ptysiowe:
200g mąki
100g masła
5 jaj
250ml wody
sól
Krem:
120ml śmietanki 30%
2 żółtka
120g masła
50g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
» zobacz przepis

Jabłkowo-gruszkowe ciasto

Forma potrawy: Ciasto
5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku
» zobacz przepis

Tort makowo-serowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
15-20dag (8-10 łyżek) cukru
5dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy

Masa makowa:
25dag maku
10-15dag (5-8 łyżek) cukru
5dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy
» zobacz przepis

Placek drożdżowy z morelami i kremem

Forma potrawy: Ciasto
Na ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
40g drożdży
150g cukru
100g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
 
Na krem:
4 jaja
100g cukru
250ml śmietanki 30%
wanilia
 
Inne:
0,7kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
» zobacz przepis

Ciasto rabarbarowo-kokosowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50 dkg mąki
1 margaryna
15 dkg cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
8 łyżek kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta (na blachę)
 
Nadzienie rabarbarowe:
1kg rabarbaru
3 łyżki wody
30 dkg cukru
 
Nadzienie kokosowe:
20 dkg kokosu
4 białka
15 dkg masła
1 szkl. cukru
 
Masa bezowa:
4 białka
6 łyżek cukru pudru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.