MENU
ZWIŃ MENU

Ciasto ze szpinakiem

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

0,5 kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220 g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100 g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu

Przyrządzanie

Cebulę oraz czosnek pokroić, po czym lekko zarumienić. Dodać umyty szpinak i dusić razem pod przykryciem przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, następnie osączyć na sitku.
 
Ziarna słonecznika i liście szpinaku posiekać nożem i wymieszać z rodzynkami.
 
Z mąki, żółtka, 200 gram masła i spirytusu zagnieść ciasto francuskie. Ciasto podzielić na 6 części i rozwałkować na prostokąty.
 
Każdy z prostokątów przekroić na dwa trójkąty.
 
Na jednym z trójkątów położyć kawałek rokforu i łyżkę nadzienia ze szpinaku, a brzegi smarować rozbełtanym jajkiem.
 
Przykryć drugim rozwałkowanym trójkątem, zawijając brzegi pod spód.
 
Piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C. przez 15-20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos zielony ze szpinakiem

Forma potrawy: Sosy


25 dag majonezu
5 dag szpinaku
5 dag rzeżuchy
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
sól
 
Opcjonalnie
estragon

Kalafior ze szpinakiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kalafior (60 dag)
cukier i sól

Sos:
20 dag szpinaku
1/2 szklanki śmietany
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz

Pasta ze szpinakiem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol

Szybkie ciasto biszkoptowe

Forma potrawy: Ciasta

4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki