Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
0,5 kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220 g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100 g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu
Cebulę oraz czosnek pokroić, po czym lekko zarumienić. Dodać umyty szpinak i dusić razem pod przykryciem przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, następnie osączyć na sitku.
Ziarna słonecznika i liście szpinaku posiekać nożem i wymieszać z rodzynkami.
Z mąki, żółtka, 200 gram masła i spirytusu zagnieść ciasto francuskie. Ciasto podzielić na 6 części i rozwałkować na prostokąty.
Każdy z prostokątów przekroić na dwa trójkąty.
Na jednym z trójkątów położyć kawałek rokforu i łyżkę nadzienia ze szpinaku, a brzegi smarować rozbełtanym jajkiem.
Przykryć drugim rozwałkowanym trójkątem, zawijając brzegi pod spód.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C. przez 15-20 minut.
Forma potrawy: Sosy
25 dag majonezu
5 dag szpinaku
5 dag rzeżuchy
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
sól
Opcjonalnie
estragon
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kalafior (60 dag)
cukier i sól
Sos:
20 dag szpinaku
1/2 szklanki śmietany
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
Forma potrawy: Ciasta
4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki