0,5kg liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
220g masła
sól
pieprz
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
100g sera typu rokfor
1 jajko
3 szklanki mąki
1 żółtko
mały kieliszek spirytusu
Cebulę oraz czosnek pokroić, po czym lekko zarumienić. Dodać umyty szpinak i dusić razem pod przykryciem przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, następnie osączyć na sitku.
Ziarna słonecznika i liście szpinaku posiekać nożem i wymieszać z rodzynkami.
Z mąki, żółtka, 200 gram masła i spirytusu zagnieść ciasto francuskie. Ciasto podzielić na 6 części i rozwałkować na prostokąty.
Każdy z prostokątów przekroić na dwa trójkąty.
Na jednym z trójkątów położyć kawałek rokforu i łyżkę nadzienia ze szpinaku, a brzegi smarować rozbełtanym jajkiem.
Przykryć drugim rozwałkowanym trójkątem, zawijając brzegi pod spód.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C. przez 15-20 minut.