Przepisy z innymi składnikami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono inne składniki 
  
  
    
      
      
      
      
      
        5dag korzenia chrzanu
20dag dżemu z borówek 
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        15dag poziomek
10dag wiśni
10dag agrestu
1 szklanka wody
20dag cukru
2dag żelatyny 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        cielęcina 50 dkg.
liść laurowy 5 szt.
pieprz (ziarnisty)
ziele angielskie
żelatyna 2 łyżeczki 
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        20dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10dag masła
6 małych gruszek
25dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant 
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1,5kg śliwek węgierek
75dag śliwek mirabelek
25dag masła
20dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia 
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
4 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 łyżki żelatyny 
Do przybrania:
listki mięty lub melisy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu 
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        8 kotletów z combra (młoda baranina)
125ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki 
buraczki na kwaśno
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        40-50dag baraniny z mostka
125ml octu 3%
25dag długoziarnistego ryżu
500ml rosołu 
12dag sklarowanego masła
300ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        kurki
cebula
masło
rosół 
makaron
pieprz, sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 duże cebule
100g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200g bulionu 
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
350g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
300g migdałów
300ml mleka
180g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego 
4 jajka