Przepisy z innymi składnikami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono inne składniki 
  
  
    
      
      
      
      
      
        2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
mały seler
2 małe marchewki
10dag fasolki szparagowej
1250ml rosołu 
5 łyżek ryżu
puszka zielonego groszku
1 łyżka ketchupu
sól, pieprz
4 pomidory
4 łyżki tartego żółtego sera
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw 
15dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2kg dyni piżmowej
bulion warzywny 
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1250ml rosołu z kostki rosołowej 
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
 
Do podania
15dag ugotowanego makaronu
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag malin
50dag czereśni
1/4 l soku z czerwonych porzeczek lub sok z cytryny
50dag cukru żelującego 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera 
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 duża cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
450g mrożonego groszku
600ml bulionu z drobiu 
225g parówek
sól
świeżo zmielony pieprz
Do podania:
grzanki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        25dag baraniny z łopatki lub karkówki
25dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35dag ryżu
2 łyżki masła
800ml rosołu 
250ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        75dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3dag żelatyny 
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag żurawin
20dag dżemu truskawkowego 
4dag cukru
5dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia 
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy 
cukier puder do posypania
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 ziemniaki
1 marchewka
połowa selera
kostka rosołowa 
3 cebule
2 łyżki oleju
5dag chudego boczku
sól
pieprz
100ml śmietany
koperek