Przepisy z innymi składnikami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono inne składniki 
  
  
    
      
      
      
      
      
        1200ml bulionu z kury 
150g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        900g rosołu warzywnego 
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        500ml rosołu z kury 
makaron nitki
100g pieczarek
1 por
1 cebula
1 słodka czerwona papryka
5 łyżek stołowych oleju
sos sojowy
imbir
sól
natka pietruszki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 
2 porcje śmietankowego sera topionego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
kminek, kurkuma, kolendra, chili, sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag (2 1/2 szklanki) mąki (najlepiej krupczatki)
8-10dag (4-5 łyżek) cukru
2 łyżki oleju
4-5 żółtek
1 szklanka mleka
5dag drożdży
1/2 słoika powideł lub dżemu 
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 szklanka gęstych powideł śliwkowych 
4 białka
10 łyżek śliwowicy (100ml.)
12 biszkoptów
Do przybrania:
po 4 śliwki z jasną i ciemną skórką (np.mirabelki i węgierki)
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
Galaretka:
1kg śliwek
150g cukru pudru
20g żelatyny 
50ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50g dżemu śliwkowego 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        3 skrzynki młodych pędow i soczystych zielonych szyszek sosny,  
miód,
spirytus
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny
Do przełożenia tortu:
15dag powideł śliwkowych 
1 łyżka rumu
Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5dag posiekanych obranych migdałów
5dag rodzynek
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej ze świeżych owoców)
1 mango (15 dag)
3 kiwi (15 dag)
3 banany (60 dag)
1 puszka ananasa w plastrach (40 dag)
sok z 1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny 
Do przybrania:
1 kiwi
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Musli (najlepiej tropikalne) jedna porcja - około 100 g 
Mały kefir naturalny