Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
1 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
4 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 łyżki żelatyny
Do przybrania:
listki mięty lub melisy
Żelatynę namoczyć w śmietanie, a następnie, przez podgrzewanie rozpuścić i odstawić, by ostygła do temperatury pokojowej.
Całe tabliczki czekolady (po połówce zostawić) roztopić w oddzielnych naczyniach w kąpieli wodnej, dodać po 2 żółtka i wymieszać.
Połowę śmietany dodać do czekolady białej, a połowę do gorzkiej. Białka ubić na sztywną pianę, podzielić na dwie porcje i każdą ostrożnie wymieszać z czekoladami.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie łyżką formować kule i układać na talerzu. Pozostałą czekoladę roztopić w oddzielnych naczyniach w kąpieli wodnej i polać nią deser. Przybrać listkami mięty lub melisy.
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
tabliczka startej czekolady
łyżka cukru
pół litra mleka
szklanka śmietany
wiórki czekoladowe
Forma potrawy: Napoje, Śniadania
2 gule lodów waniliowych
100ml mleka (może być śmietana lub mleko zagęszczone)
30ml syropu czekoladowego
bita śmietana
wiórki czekoladowe
Forma potrawy: Desery
1 ciasto czekoladowe (np. murzynek)
350g mrożonych malin
4 łyżki słodkiej sherry
150ml śmietanki kremówki
425g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
Do przybrania:
kandyzowane wiśnie, pokrojone na ćwiartki
liście angeliki