Ciasto:
350g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
300g migdałów
300ml mleka
180g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka
Przesianą mąkę wysypać na duzą deskę lub stół, dodać smalec, wlać dobrze roztrzepane żółtka, ocet i taką ilość letniej wody, by powstało miękkie ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od deski, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w kule, lekko pokryć tłuszczem, włożyć do nagrzanej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut. Stół przykryć obrusem, ciasto umiescić na środku i lekko rozwałkować. Palce posypać mąką i rozgniatać ciasto. Należy uwazać, aby nie zrobiło się zbyt cienkie i nie zaczęło pękać. Wyciągniete pozostawić na kilka minut do przeschniecia. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać z łupinek i zemleć w maszynce do mielenia migdałów. Żółtka utrzeć z cukrem a białka ubić. Wymieszać mleko z mąką, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać utarte żółtka, migdały i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto skropić roztopionym smalcem, posypać tartą bułką, na bułkę nałożyć równo dżem, a na nim masę migdałową. Unieść do góry 2 rogi obrusa i delikatnie zwinąć ciasto w rulon. Wierzch polać roztopionym smalcem i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Wyjąć ciasto, gdy będzie ładnie zrumienione. Upieczony strudel pokroić ukośnie na kawałki i posypać cukrem pudrem. Można podawać ciepły.