Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 10, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
Ciasto:
350 g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
300 g migdałów
300 ml mleka
180 g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka
Przesianą mąkę wysypać na duzą deskę lub stół, dodać smalec, wlać dobrze roztrzepane żółtka, ocet i taką ilość letniej wody, by powstało miękkie ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od deski, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza.
Uformować ciasto w kule, lekko pokryć tłuszczem, włożyć do nagrzanej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut. Stół przykryć obrusem, ciasto umiescić na środku i lekko rozwałkować. Palce posypać mąką i rozgniatać ciasto. Należy uwazać, aby nie zrobiło się zbyt cienkie i nie zaczęło pękać. Wyciągniete pozostawić na kilka minut do przeschniecia.
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać z łupinek i zemleć w maszynce do mielenia migdałów. Żółtka utrzeć z cukrem a białka ubić. Wymieszać mleko z mąką, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać utarte żółtka, migdały i pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Ciasto skropić roztopionym smalcem, posypać tartą bułką, na bułkę nałożyć równo dżem, a na nim masę migdałową. Unieść do góry 2 rogi obrusa i delikatnie zwinąć ciasto w rulon. Wierzch polać roztopionym smalcem i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Wyjąć ciasto, gdy będzie ładnie zrumienione.
Upieczony strudel pokroić ukośnie na kawałki i posypać cukrem pudrem. Można podawać ciepły.
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
25 dag mąki
2 białka
sól
Nadzienie:
70 dag truskawek
20 dag cukru
cukier waniliowy
4 dag margaryny
6-8 dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4 dag cukru pudru do posypania
Forma potrawy: Zupy
20 dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5 dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Zupa dyniowa z prus wschodnich
Forma potrawy: Zupy
500 g dyni
3/4 litra mleka
40 g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50 g ryżu
sól
1 żółtko
Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg kabaczków lub cukinii
150 g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350 g grzybów lub 300 g mięsa wieprzowego
80 g cebuli
60 g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20 g mąki
150 g śmietany
zielenina