cojemy.pl > Ciasta > Strudel z nadzieniem migdałowym

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z winem i serem żółtym

Strudel z nadzieniem migdałowym

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki potrawy

Ciasto:
350g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy

Nadzienie:
300g migdałów
300ml mleka
180g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka

Przyrządzanie

Przesianą mąkę wysypać na duzą deskę lub stół, dodać smalec, wlać dobrze roztrzepane żółtka, ocet i taką ilość letniej wody, by powstało miękkie ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od deski, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza.   Uformować ciasto w kule, lekko pokryć tłuszczem, włożyć do nagrzanej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut. Stół przykryć obrusem, ciasto umiescić na środku i lekko rozwałkować. Palce posypać mąką i rozgniatać ciasto. Należy uwazać, aby nie zrobiło się zbyt cienkie i nie zaczęło pękać. Wyciągniete pozostawić na kilka minut do przeschniecia.   Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać z łupinek i zemleć w maszynce do mielenia migdałów. Żółtka utrzeć z cukrem a białka ubić. Wymieszać mleko z mąką, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać utarte żółtka, migdały i pianę z białek. Delikatnie wymieszać.   Ciasto skropić roztopionym smalcem, posypać tartą bułką, na bułkę nałożyć równo dżem, a na nim masę migdałową. Unieść do góry 2 rogi obrusa i delikatnie zwinąć ciasto w rulon. Wierzch polać roztopionym smalcem i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Wyjąć ciasto, gdy będzie ładnie zrumienione.   Upieczony strudel pokroić ukośnie na kawałki i posypać cukrem pudrem. Można podawać ciepły.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cukier, Dżem, Jajka, Maliny i jeżyny, Migdały, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Ocet, Smalec

Podobne przepisy

Strudel z truskawkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25dag mąki
2 białka
sól
Nadzienie:
70dag truskawek
20dag cukru
cukier waniliowy
4dag margaryny
6-8dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4dag cukru pudru do posypania
» zobacz przepis

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
Składniki na 4 porcje:

po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia

Nadzienie:
po 30dag kurek i pieczarek
13dag małych pomidorów
1 cebula
5dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
150g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350g grzybów lub 300g mięsa wieprzowego
80g cebuli
60g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20g mąki
150g śmietany
zielenina
» zobacz przepis

Deser z dyni

Forma potrawy: Deser
1 dynia (ok. 1,5 kg)
70g ryżu
2 łyżki masła
200g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40g rodzynek
70g śliwek suszonych
30g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól
» zobacz przepis

Koktajl z bananami

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy
2 szklanki mleka
2 banany
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki śmietanki 30-procentowej
3 łyżki cukru
40dag lodów śmietankowych
» zobacz przepis

Ciasto gruszkowe z migdałami

Forma potrawy: Ciasto
35dag mąki
25dag masła
25dag cukru
2 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy i waniliowy
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1kg gruszek
1 cytryna
5dag płatków migdałowych
5dag cukru
» zobacz przepis

Cukinia z warzywnym nadzieniem

Forma potrawy: Zapiekane
4 średnie cukinie lub małe kabaczki
4 łyżki startego żółtego sera
 
Farsz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku
3 strągi papryki(2 czerwone i żółta)
4 pomidory
łyżka bułki tartej, 4 łyżki oleju, łyżka ziół prowansalskich
kilka listków bazylii, pieprz mielony, sól
» zobacz przepis

Zupa z migdałów

Forma potrawy: Zupa
20dag migdałów
2 l mleka
3 - 4 łyżki cukru
2 łyżki masła
5dag rodzynek
4 - 6 kropli olejku migdałowego
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
» zobacz przepis

Zupa dyniowa z prus wschodnich

Forma potrawy: Zupa
500g dyni
3/4 litra mleka
40g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50g ryżu
sól
1 żółtko
» zobacz przepis

Ciasto z kremem i gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Tort kasztanowy

Forma potrawy: Ciasto
8 żółtek, piana z 8 białek
0,5kg ugotowanych kasztanów jadalnych
0,5 szklanki mielonych migdałów
25dag cukru
wanilia
» zobacz przepis

Dynia turbanowa z porami

Forma potrawy: Danie główne
2 dynie turbanowe po 1 kg
sól
500g porów
40g masła lub margaryny
50g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina (lub rosołu)
4 łyżki bitej śmietany
150g sera owczego
1 łyżeczka bulionu drobiowego instant
chili
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.