Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
Pumpernikiel pokruszyć na bardzo drobne kawałki. Łyżkę masła roztopić na patelni, wrzucić pumpernikiel i chwilę podsmażyć. Ostudzić, wymieszać z resztą masła. Masą wylepić dno okrągłej formy, wstawić do lodówki na 15 minut.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pół litra wody zagotować z 15 dag cukru. Wrzucić gruszki, gotować na małym ogniu 5 minut, dokładnie osączyć.
Żółtka ubić w kąpieli wodnej z resztą cukru i cynamonem. Dodać szklankę wina i 6 łyżeczek żelatyny, dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić , połączyć z kremem winnym.
Gruszki włożyć na pumpernikiel, przykryć kremem. Chłodzić 2 godziny. Resztę wina podgrzać z pozostałą żelatyną. Tężejącą galaretką polać tort, ozdobić wiórkami.
250 g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20 ml rumu
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy