MENU
ZWIŃ MENU

Tort gruszkowy

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji

Przyrządzanie

Pumpernikiel pokruszyć na bardzo drobne kawałki. Łyżkę masła roztopić na patelni, wrzucić pumpernikiel i chwilę podsmażyć. Ostudzić, wymieszać z resztą masła. Masą wylepić dno okrągłej formy, wstawić do lodówki na 15 minut.

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pół litra wody zagotować z 15 dag cukru. Wrzucić gruszki, gotować na małym ogniu 5 minut, dokładnie osączyć.

Żółtka ubić w kąpieli wodnej z resztą cukru i cynamonem. Dodać szklankę wina i 6 łyżeczek żelatyny, dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić , połączyć z kremem winnym.

Gruszki włożyć na pumpernikiel, przykryć kremem. Chłodzić 2 godziny. Resztę wina podgrzać z pozostałą żelatyną. Tężejącą galaretką polać tort, ozdobić wiórkami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Desery

250 g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20 ml rumu

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

Tort czekoladowy po polsku

Forma potrawy: Ciasta

 
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy
 

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli