20dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10dag masła
6 małych gruszek
25dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
Pumpernikiel pokruszyć na bardzo drobne kawałki. Łyżkę masła roztopić na patelni, wrzucić pumpernikiel i chwilę podsmażyć. Ostudzić, wymieszać z resztą masła. Masą wylepić dno okrągłej formy, wstawić do lodówki na 15 minut.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pół litra wody zagotować z 15 dag cukru. Wrzucić gruszki, gotować na małym ogniu 5 minut, dokładnie osączyć.
Żółtka ubić w kąpieli wodnej z resztą cukru i cynamonem. Dodać szklankę wina i 6 łyżeczek żelatyny, dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić , połączyć z kremem winnym.
Gruszki włożyć na pumpernikiel, przykryć kremem. Chłodzić 2 godziny. Resztę wina podgrzać z pozostałą żelatyną. Tężejącą galaretką polać tort, ozdobić wiórkami.