Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10 dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny
Do przełożenia tortu:
15 dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu
Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5 dag posiekanych obranych migdałów
5 dag rodzynek
Przygotować ciasto:
migdały sparzyć, obrać i zemleć razem z cukrem. 2 jajka zmiksować z migdałami i cukrem, dodawanymi porcjami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Z pozostałych jajek oddzielić żółtka i białka.
Do masy migdałowo-jajecznej dodawać, nadal miksując, po 1 żółtku i porcji mąki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Przygotować masę:
mleko zagotować. Jajka ubić ze śmietaną, wlać do wrzącego mleka i gotować 3 min na małym ogniu, następnie ostudzić. Uzyskany twarożek osączyć na sicie wyłożonym podwójną gazą. Rodzynki umyć i osączyć. Margarynę zmiksować z cukrem pudrem i, nadal miksując, dodawać po 1 łyżce twarożku. Na koniec jednolitą masę wymieszać z migdałami i rodzynkami.
Upieczone ciasto przekroić na trzy krążki. Powidła śliwkowe wymieszać z rumem i posmarować nimi jeden krążek ciasta. Przykryć następnym krążkiem, posmarować masą serową, położyć ostatni krążek.
Wierzch oraz boki tortu pokryć pozostałą masą i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Forma potrawy: Desery, Kolacje
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego - 20 dag
100 ml śmietany kremówki
100 g migdałów
2 łyżeczki żelatyny
25 dag mieszanki z owoców leśnych mrożonych
opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
Forma potrawy: Desery
15 dag podłuznych biszkopcików
pół kostki masła
torebka galaretki cytrynowej (na 1/2 litra wody)
10 dag tłustego serka śmietankowego
pół szklanki brązowego cukru kandyzowanego
2 łyżki soku z limetek
500 ml śmietany kremówki
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy