Formy potrawy: Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 1, czas przygotowania: 12 min.
Musli (najlepiej tropikalne) jedna porcja - około 100 g
Mały kefir naturalny
Do talerza wysypujemy porcję musli i zalewamy kefirem.
Dokładnie mieszamy łyżką, tak aby wszystkie ziarna nasiąkły kefirem - który jest gęstszy niż mleko lub jogurt z którym tradycyjnie spożywa się musli.
Następnie zaczekać około 10 minut aż musli "zmięknie" i przesiąknie kefirem - wtedy jest gotowe do spożycia, idealne na śniadanie.
Do przyrządzenia najlepiej użyć musli tropikalnego, ponieważ słodycz i smak kandyzowanych, tropikalnych owoców najlepiej komponuje się z kefirem.
Forma potrawy: Dania główne
1 łyżka oleju
900g mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1-2 łyżki chilli w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
600ml bulionu wołowego
850g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Do podania:
ciepła bagietka
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki
Forma potrawy: Dania główne
225g ryżu błyskawicznego
3 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego
2 laski cynamonu
1 liść laurowy
sól
1 duża cebula pokrojona w plasterki
2 łyżki oleju
50g rodzynek