Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 2
30 dag rabarbaru
30 dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół, ułożyć w kompotierkach i posypać 2 łyżkami cukru.
Rabarbar obrać, umyć, pokroić na trzycentymetrowe kawałki, włożyć do rondla, wlać wino, likier, wsypać resztę cukru i gotować 25 min.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, odlać trochę wina, rozpuścić w nim żelatynę, wlać do pozostałego wina, wymieszać i ostudzić.
Chłodnym płynem z rabarbarem zalać truskawki. Galaretkę wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Forma potrawy: Sałatki
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1 kg rabarbaru
25 dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20 dag (niepełna szklanka) cukru do piany
Forma potrawy: Desery
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200 ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza
Zupa truskawkowo-wiśniowa czysta
Forma potrawy: Zupy