cojemy.pl > Desery > Galaretka z truskawkami i rabarbarem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z boczkiem, cebulą i papryką

Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny

Przyrządzanie

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół, ułożyć w kompotierkach i posypać 2 łyżkami cukru.

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na trzycentymetrowe kawałki, włożyć do rondla, wlać wino, likier, wsypać resztę cukru i gotować 25 min.

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, odlać trochę wina, rozpuścić w nim żelatynę, wlać do pozostałego wina, wymieszać i ostudzić.

Chłodnym płynem z rabarbarem zalać truskawki. Galaretkę wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Likier, Porzeczki, Rabarbar, Truskawki i poziomki, Wino, Żelatyna

Podobne przepisy

Sernik z arbuzem

Forma potrawy: Deser
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza
» zobacz przepis

Mizeria z truskawkami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
» zobacz przepis

Szarlotka z rabarbarem

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30dag margaryny
3 żółtka
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1kg rabarbaru
25dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20dag (niepełna szklanka) cukru do piany
» zobacz przepis

Kubański tort serowy

Forma potrawy: Deser
15dag podłuznych biszkopcików
pół kostki masła
torebka galaretki cytrynowej (na 1/2 litra wody)
10dag tłustego serka śmietankowego
pół szklanki brązowego cukru kandyzowanego
2 łyżki soku z limetek
500ml śmietany kremówki
» zobacz przepis

Tort serowy z truskawkami lub poziomkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru
8dag masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz do formy

Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru
szczypta soli
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2dag cukru
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek
» zobacz przepis

Galaretka z avocado

Forma potrawy: Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
2 avocado
100ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz

Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
» zobacz przepis

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Forma potrawy: Przetwór
śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży
» zobacz przepis

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Deser
225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Piersi indyka w galarecie poziomkowej

Forma potrawy: Danie główne
75dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
» zobacz przepis

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
3 jajka
8dag cukru
8dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3dag posiekanych pistacji

Krem:
30dag jeżyn (mogą być mrożone)
25dag twarogu śmietankowego
25dag mleka skondensowanego
12dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30dag winogron
galaretka winogronowa
» zobacz przepis

Tort bananowy

Forma potrawy: Deser
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody
» zobacz przepis

Szaszłyczki krewetkowe

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy

Galaretka:
250ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.