30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół, ułożyć w kompotierkach i posypać 2 łyżkami cukru.
Rabarbar obrać, umyć, pokroić na trzycentymetrowe kawałki, włożyć do rondla, wlać wino, likier, wsypać resztę cukru i gotować 25 min.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, odlać trochę wina, rozpuścić w nim żelatynę, wlać do pozostałego wina, wymieszać i ostudzić.
Chłodnym płynem z rabarbarem zalać truskawki. Galaretkę wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.