Przepisy z drożdżami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono drożdże 
  
  
    
      
      
      
      
      
        2 cebule
trochę oleju
10 dkg drożdży 
1/4 szkl. płatków owsianych lub 1 szkl. startego selera
natka piertuszki
pieprz ziołowy
Do podania:
chleb
kiszone ogórki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3dag drożdży 
6dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag (2 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
15dag margaryny
5dag drożdży 
4 żółtka
szklanka mleka
1kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag mąki
5dag drożdży 
10dag cukru
mleko
15dag masła lub 8dag masła i 8 dag oleju sojowego czy słonecznikowego
5 żółtek
3 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5kg maku
0,5kg cukru
skórka z pomarańczy
ewentualnie rodzynki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        40dag (około 2 szklanki) mąki
4dag drożdży 
2 jaja
5dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        75dag mąki
0,5kg dyni obranej i oczyszczonej
25dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13dag margaryny
1 olejek zapachowy
10dag drożdży 
szczypta soli
tłuszcz do formy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
20dag margaryny
5dag drożdży 
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Na ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
40g drożdży 
150g cukru
100g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
 
Na krem:
4 jaja
100g cukru
250ml śmietanki 30%
wanilia
 
Inne:
0,7kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        250g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100g cukru
200g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500g mąki
30g drożdży 
50g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150g masła
sól
35g słodkich i 15g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
50dag mąki
5dag drożdży 
5dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8dag masła
2 jajka
Masa:
1kg śliwek
5dag cukru
łyżeczka cynamonu
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag mąki
3dag drożdży 
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30dag powideł śliwkowych
mleko
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        60 dkg - mąki
30 dkg - drożdży 
0,3 l.- mleka
mały kieliszek oleju
4 jajka całe
10g - cukru
sól