40dag (około 2 szklanki) mąki
4dag drożdży
2 jaja
5dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski, dodać rozkruszone drożdże, polać stopionym ciepłym tłuszczem. Ciasto nalezy dokładnie wyrobić. Przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Porzeczki należy odcedzić z ewentualnego soku, wymieszać z cukrem i tartą bułką.
Kiedy ciasto wyrośnie, przenieść na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm, a potem podzielić na kwadraty o boku około 8-10 cm.
Na środku każdego kwadratu położyć porzeczki. Rogi kwadratu zlepiać razem na wierzchołku.
Pierożki układać w miarę luźno na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować rozbitym białkiem i posypać grubym cukrem.
Pierożki włożyć do średnio rozgrzanego piekarniku na około 30 minut.