Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
40 dag (około 2 szklanki) mąki
4 dag drożdży
2 jaja
5 dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13 dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski, dodać rozkruszone drożdże, polać stopionym ciepłym tłuszczem. Ciasto nalezy dokładnie wyrobić. Przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Porzeczki należy odcedzić z ewentualnego soku, wymieszać z cukrem i tartą bułką.
Kiedy ciasto wyrośnie, przenieść na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm, a potem podzielić na kwadraty o boku około 8-10 cm.
Na środku każdego kwadratu położyć porzeczki. Rogi kwadratu zlepiać razem na wierzchołku.
Pierożki układać w miarę luźno na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować rozbitym białkiem i posypać grubym cukrem.
Pierożki włożyć do średnio rozgrzanego piekarniku na około 30 minut.
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Placek drożdżowy z porzeczkami
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
4 dag drożdży
15 dag cukru
10 dag masła
4 żółtka
sól
Inne:
0,5 kg porzeczek
3 żółtka
12 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
tłuszcz i mąka do formy
Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
kg ziemniaków
20 dag kiełbasy czosnkowej
10 dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
Forma potrawy: Dania główne
Farsz:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5 dag suszonych grzybów
10 dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku