Dania główne z grzybami
Kolorem zielonym zaznaczono grzyby
40dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10dag marchewek
5dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
80dag schabu
10dag pasztetu
5dag wątroby wieprzowej lub cielęcej
10dag pieczarek
1/2 szklanki wody lub wywaru z warzyw
10dag ketchupu
10dag smalcu
8dag cebuli
1dag mąki
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki
2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia
1kg węgorza
tłuszcz
10dag cebuli
150ml śmietany
2dag mąki
20dag pieczarek
sól, pieprz
sok z cytryny
zielenina
Pierś z indyka (ok.1kg)
8dag masła, łyżka brandy
Nadzienie:
30dag wieprzowiny bez kości
15dag pieczarek
cebula
10dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól
60dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
15dag cebuli
2 grzyby suszone
sól, pieprz
ziele angielskie
curry
musztarda
papryka mielona
czosnek
sherry do smaku
Do podania:
ziemniaki
sałata
2 szklanki makaronu
pół szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki masła
pół szklanki posiekanych pieczarek
sparzony i obrany pomidor
4 łyżki startego żółtego sera
30 dkg piersi z kurczaka
olej
łyżeczka cukru
pieprz czarny
sól
wódka
3 pieczarki
curry
czosnek w proszku
2 łyżeczki keczupu
sos sojowy
2 duże marchewki
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra
Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
70dag wołowiny bez kości
pieprz
15dag cebuli
2dag grzybów suszonych
5dag chleba razowego
4dag smalcu
sól
Farsz:
15dag cebuli
5dag chleba czerstwego
2dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza
paczka makaronu spaghetti
puszka skondensowanej zupy pieczarkowej (z braku takowej moze byc zupa z proszku)
3 łyżki masła
2 szklanki mleka
1/4kg ostrego utartego sera
mięso z kraba
pieprz do smaku