MENU
ZWIŃ MENU

Pierś z kurczaka z marchewką w sosie curry

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

30 dkg piersi z kurczaka
olej
łyżeczka cukru
pieprz czarny
sól
wódka
3 pieczarki
curry
czosnek w proszku
2 łyżeczki keczupu
sos sojowy
2 duże marchewki

Przyrządzanie

Przygotować zalewę: wódka, sos, sojowy, cukier, sól, pieprz - włożyć do niego na 15 minut pierś z kurczaka pokrojona w drobne paski.
 
Usmażyć kawałki kurczaka na dużym ogniu, dość krótko, odłożyć na talerz.
 
Poddusić na dużym ogniu na patelni po kurczaku marchewkę pokrojoną w długie cienkie paski oraz pieczarki pokrojone w talarki, co jakiś czas podlewając wodą, pod koniec posypać czosnkiem w proszku solą oraz pieprzem, dodać kawałki kurczaka, dodać curry (około 1 łyżeczki) oraz 2 łyżeczki keczupu i jeszcze kilka minut dusić na małym ogniu.
 
Podawać z ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka pod kołderką

Forma potrawy: Dania główne

pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz

Pierś kurczaka z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 pierś kurczaka
2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
1 średnia cebula
sól
pieprz
cukier

Do podania:
ryż

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Piersi z kurczaka na kwaśno

Forma potrawy: Dania główne

3 łyżki brandy
3 pieczarki
pierś z kurczaka
kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody
3 łyżki octu winnego
pieprz
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki zielonej
ryż