Forma potrawy: Dania główne
40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
Zagotować osoloną wodę. Do wrzątku włożyć makaron (można dodać trochę masła lub oliwy aby się nie sklejał), gotować przez około 10 minut na średnim ogniu.
Marchewki obrać i opłukać, osuszyć. Dymkę oczyścić. Marchewki pokroić w cienkie plasterki, dymkę w krążki. Pieczarki pokroić w plasterki, mięso w paseczki.
Mocno rozgrzać na patelni olej, smażyć na nim mięso przez kilka minut na średnim ogniu całyczas mieszając. Dodać pokrojone warzywa i pieczarki. Wszystkie składniki smażyć jeszcze kilka minut na małym ogniu. Całość podlać bulionem i sosem sojowym. Gotować około 5 minut.
Gulasz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gulasz z makaronem podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Forma potrawy: Sosy
5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól
Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro
Forma potrawy: Dania główne
po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
30 ml ciemnego rumu
60 ml białego rumu
30 ml wódki
30 ml soku pomarańczowego