cojemy.pl > Dania główne > Makaron cortina

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z jabłkami i śmietaną, ale bez cukru

Makaron cortina

Formy potrawy: danie główne, zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

2 szklanki makaronu
pół szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki masła
pół szklanki posiekanych pieczarek
sparzony i obrany pomidor
4 łyżki startego żółtego sera

Przyrządzanie

Makaron należy ugotować. Pomidor przepołowić, usunąć z nich sok i pestki przez lekkie ściśniecie owocu dłonią, następnie posiekać.

Trzy łyżki masła rozgrzać w garnku, wsypać do tego cebulę i pieczarki. Dodać pomidor i sól, smażyć przez minutę, dodać makaron, mieszając dalej smażyć przez 5 min, utrzymując mały ogień. Po zestawieniu z ognia, wsypać 4 łyżki sera, wymieszać.

Makaron przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem, małe pomidory schować w makaronie. Bułkę tartą wymieszać z serem, posypać makaron, ułożyć na wierzchu kilka grudek masła, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (190°C), piec 15-20 min lub do zrumienienia.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Makaron, Masło, Pieczarki, Pomidor, Ser żółty

Podobne przepisy

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Danie główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
» zobacz przepis

Ryba z konserwy zapiekana z pieczarkami i makaronem

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
25dag makaronu (spaghetti)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
15dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
25dag ryby z konserwy (w oleju)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
4 łyżki tartego żółtego sera
pieprz, sól
» zobacz przepis

Brokuły z makaronem w sosie serowym

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany
» zobacz przepis

Makaron zapiekany z truskawkami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja, Danie główne
Ciasto:
20-25dag mąki
2 jajka
sól
2dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2dag bułki tartej

Nadzienie:
70dag truskawek
5-10dag cukru
8dag masła lub margaryny
5dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
» zobacz przepis

Sałatka z makaronu, tuńczyka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
250g makaronu muszelki
200g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka
» zobacz przepis

Makaron z bakłażanami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
400g bakłażanów
300g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu
» zobacz przepis

Makaron z salami

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
225g makaronu błyskawicznego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w plastry
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w krążki
225g salami, pokrojonego w paseczki
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
starty ser parmezan
» zobacz przepis

Makaron po nelsońsku

Forma potrawy: Danie główne
2dag grzybów suszonych lub 20dag pieczarek
20dag makaronu
2 cebulę (15 dag)
2 łyżki masła
4 jaja
10dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
1 szklanka śmietany
1 ogórek kwaszony (10 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
» zobacz przepis

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
250g makaronu rurki
1 cukinia
10dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15dag boczku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Chińska zupa jarzynowa

Forma potrawy: Zupa
500ml rosołu z kury
makaron nitki
100g pieczarek
1 por
1 cebula
1 słodka czerwona papryka
5 łyżek stołowych oleju
sos sojowy
imbir
sól
natka pietruszki
» zobacz przepis

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Danie główne
15dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki
» zobacz przepis

Muszelki z tuńczykiem

Forma potrawy: Danie główne
225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.