Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, potrawa wegetariańska
2 szklanki makaronu
pół szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki masła
pół szklanki posiekanych pieczarek
sparzony i obrany pomidor
4 łyżki startego żółtego sera
Makaron należy ugotować. Pomidor przepołowić, usunąć z nich sok i pestki przez lekkie ściśniecie owocu dłonią, następnie posiekać.
Trzy łyżki masła rozgrzać w garnku, wsypać do tego cebulę i pieczarki. Dodać pomidor i sól, smażyć przez minutę, dodać makaron, mieszając dalej smażyć przez 5 min, utrzymując mały ogień. Po zestawieniu z ognia, wsypać 4 łyżki sera, wymieszać.
Makaron przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem, małe pomidory schować w makaronie. Bułkę tartą wymieszać z serem, posypać makaron, ułożyć na wierzchu kilka grudek masła, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (190°C), piec 15-20 min lub do zrumienienia.
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz
Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym
Forma potrawy: Dania główne
15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki