Forma potrawy: Dania główne
80 dag schabu
10 dag pasztetu
5 dag wątroby wieprzowej lub cielęcej
10 dag pieczarek
1/2 szklanki wody lub wywaru z warzyw
10 dag ketchupu
10 dag smalcu
8 dag cebuli
1 dag mąki
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki
Schab pokroić w plastry, rozbić je w podłużne prostokąty. Z wątroby usunąć błony, pokroić w paski i sparzyć wrzątkiem.
Drobno pokroić grzyby i cebulę, usmażyć na smalcu na złoty kolor, dodać pasztet, wątrobę, doprawić do smaku solą, pieprzem, dobrze wymieszać.
Farsz nałożyć na plastry schabu, zwinąć je, obtoczyć w mące, smażyć na rumiano na gorącym smalcu.
Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu, rozprowadzić wodą lub wywarem z warzyw, dodać ketchup, sól, mieszając zagotować.
Sosem zalać mięso i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami.
Forma potrawy: Dania główne
800 g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300 g kartofli
200 ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 saszetki kaszy gryczanej Cenos
30 dag wołowiny
4 plasterki wędzonego boczku
4 ogórki
cebula
olej
sól i pieprz
wykałaczki
Forma potrawy: Dania główne
70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól
Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
0,5 kg - świeżych prawdziwków lub podgrzybków pokrojonych w grube kawałki
łyżeczka mąki
1 kg - polędwicy wołowej
0,25 l - kwaśnej śmietany
0,75 l - bulionu wołowego
pieprz
sól
1 kg - ziemniaków