cojemy.pl > Dania główne > Lasagna z sosem bolońskim i grzybami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Lasagna z sosem bolońskim i grzybami

Formy potrawy: danie główne, zapiekane

Składniki potrawy

30dag gotowego makaronu lasagna
25dag pieczarek
10dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz
Sos boloński:
25dag mielonej wołowiny
5dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz

Przyrządzanie

Przygotować sos: cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroić.
Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i wraz z warzywami podsmażyć na oleju. Kiedy boczek się zrumieni dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor.
Wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować. Gdy płyn wyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone  pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić przez godzinę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju ugotować makaron al dente.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim warstwami na przemian: makaron, sos boloński, cheddar i pieczarki.
Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami masła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać 20 min w piekarniku, w temp. 180°C.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bazylia, Boczek, Bulion, Cebula, Estragon, Makaron, Marchew, Masło, Olej, Parmezan (rodzaj sera żółtego), Pieczarki, Pieprz, Pomidor, Seler, Ser żółty, Sól kuchenna, Tymianek, Wino, Wołowina

Podobne przepisy

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Sałatka z cukinii lub brokułów

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1kg cukinii lub brokułów
400g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku

Do podania:
pieczywo
» zobacz przepis

Schab z kartoflami

Forma potrawy: Danie główne
750g schabu
750g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kurczę w cytrynie po chińsku

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak o wadze ok. 1 kg
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebulki szalotki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 cytryna pokrojona w plasterki do przybrania
Sos:
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z cytryny
250ml wody
Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Pieczone żeberka wieprzowe

Forma potrawy: Danie główne
1kg żeberek wieprzowych
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku)
1 łyżka oleju sojowego
3 łyżki sosu sojowego
sól
Do podania z:
ryż
» zobacz przepis

Sardynki w imbirze

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
8 sardynek świeżych lub mrożonych
1 łyżka octu winnego
1,5 filiżanki wody
2,5 - 3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake (wódki ryżowej)
1 łyżka cukru
2 kawałki średniego imbiru (2 łyżki imbiru w proszku)
liście do wyłożenia rondla (np. sałaty) lub pergamin
Do podania:
Ryż
» zobacz przepis

Szparagi z sosem holenderskim

Forma potrawy: Danie główne
2kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki
» zobacz przepis

Cukinia z sosem vinaigrette

Forma potrawy: Inna potrawa, Sałatka lub surówka, Przekąska lub przystawka
3 cukinie
2 ząbki czosnku
sos vinaigrette
» zobacz przepis

Makaron z sosem grzybowym

Forma potrawy: Danie główne
10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól
» zobacz przepis

Zielona salata z sosem roquefort

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 sałaty
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki szczypiorku

Sos:
75g sera roquefort (ostry ser owczy)
1 łyżka śmietanki
1 cytryna
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z sosem francuskim

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
50dag świeżych pieczarek
2 średnie świeże ogórki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku, pietruszki i szczypiorku
połowa czerwonej papryki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
» zobacz przepis

Schab z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz

Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru

Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.