Ciasta z wanilią
Kolorem zielonym zaznaczono wanilia
50dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10dag cukru
połowa cytryny
30dag biszkoptów
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17dag masła
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny
Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka
sól
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
25dag margaryny
25dag twarogu
75dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
1kg tłustego twarogu
10dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)
20dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5dag cukru
3 jajka
60dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol - wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
5 jajek
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka oleju
3 łyżki kakao
2 zapachy waniliowe
Ciasto:
240g mąki
160g masła
80g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800g sera białego
100ml śmietany
4 jaja
350g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
30dag chudego twarogu
50dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10dag margaryny
2 jajka
1kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Składniki starczają na 30 - 40 krążków
2 litry mleka
8 żółtek
25dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2dag drożdży
tłuszcz do formy
Nadzienie:
50dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder