cojemy.pl > Ciasta > Pascha wielkanocna z bakaliami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Śniadania z jajkami i boczkiem

Pascha wielkanocna z bakaliami

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1kg tłustego twarogu
10dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)

Przyrządzanie

Przygotować bakalie: namoczyć, osączyć, posiekać. Ser przepuścić przez maszynkę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozetrzeć w misce. Stopniowo dodawać ser, żółtka z cukrem, śmietankę, przesianą wanilię lub cukier waniliowy, starannie masę ucierając. Dodać bakalie, wymieszać.

Durszlak lub sito umieścić w rondlu, wyłożyć czystą podwójnie złożoną gazą, napełnić masą serową i mocno związać końce gazy. Masę przykryć nieco mniejszym talerzykiem i obciążyć 2 kg ciężarkiem.

Po 2-3 godzinach babkę delikatnie wyjąć i wyłożyć na większy okrągły talerzyk, przybrać bakaliami i podawać zaraz po przyrządzeniu.

Przechowywać w lodówce.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bakalie, Cukier, Jajka, Masło, Ser biały, twaróg, Wanilia, Śmietana

Podobne przepisy

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
20dag margaryny
5dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
» zobacz przepis

Sernik z bakaliami

Forma potrawy: Ciasto
1kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6dag masła lub margaryny
35dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30dag - 1kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki
» zobacz przepis

Makrela z bakaliami

Forma potrawy: Danie rybne
75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej
» zobacz przepis

Kardynał

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy, Napój
Proporcje na 2 porcje:
100g truskawek
50g malin
1 łyżka cukru
250ml bardzo zimnego pełnotłustego mleka
1-2 łyżki bitej śmietany
1 łyżeczka posiekanych migdałów
1 łyżeczka posiekanych pistacji
» zobacz przepis

Lody jogurtowe

Forma potrawy: Deser
6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10dag cukru
0,5kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania
» zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto drożdżowe:
35dag mąki
12dag masła lub margaryny
3 żółtka
10dag cukru
5dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50dag mąki
1 litr mleka
12dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10dag posiekanych migdałów
15dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
» zobacz przepis

Murzynek z owocami

Forma potrawy: Ciasto
40dag (2 szklanki) mąki
20dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
» zobacz przepis

Pieczone jabłka z bakaliami

Forma potrawy: Deser, Kolacja, Zapiekane
4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
» zobacz przepis

Tort daktylowy

Forma potrawy: Ciasto
150g daktyli
150g migdałów
5 białek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g cukru pudru
50g biszkoptów
100ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
 
Do przełożenia:
150g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
 
Lukier:
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
» zobacz przepis

Placek makowy z rodzynkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
 
Masa makowa:
250g maku
100g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
 
Lukier:
50g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
» zobacz przepis

Brzoskwinie z lodami z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla
bakalie 15-20 dkg
lody 1 średnie opakowanie
brzoskwinie 5 szt
cukier do smaku
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.