Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol - wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
Na biszkopt ubić pianę z białek ze szczyptą soli (piana jest wtedy sztywniejsza), dodać po trochę cukru i cukru waniliowego, ubijać, aż nabierze odpowiedniej sztywności - będzie gładka i błyszcząca. Na koniec dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Następnie wymieszać wszystko delikatnie łyżką z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - boki zostawić wolne (chodzi o to, aby biszkopt trzymał się boków, nie ześlizgnął i nie odstawał) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec tak długo, aż biszkopt będzie rumiany i wyrośnięty, a patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
Najczęściej biszkopt piecze się dzień wcześniej, wtedy łatwiej daje się on przekroić na trzy części.
Na krem ubić całe jajka z cukrem na parze (można dodać cukier waniliowy), aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania puszystej masy. Następnie ostudzić to w zimnej wodzie, cały czas ubijając mikserem. Kiedy masa jest już całkiem zimna, w makutrze rozetrzeć masło i dodać po trochu jajek. Kiedy wszystko się połączy - dodać do smaku i koloru kakao oraz alkohol (w ilości zależnej od gustu), wszystko cały czas ucierając.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę albo w plasterki, a część przeznaczoną do dekoracji - w ósemki. Do zalewy dodać akohol (najlepiej jednak likier brzoskwiniowy) - posłuży to do nasączenia ciasta. Na talerzu ułożyć górną część biszkoptu - górą do góry - i nasączyć powyższą mieszaniną.
Rozsmarować trochę kremu, ułożyć na tym brzoskwinie raczej grubą warstwą, i na wierzch dać znowu krem, potem dolną część ciasta (dołem do dołu), nasączyć i nałożyć krem, potem nasączyć środkową część ciasta i posmarować całość kremem.
Całość ozdabić wedle fantazji - brzoskwiniami i kremem, można przedtem posypać wiórkami kokosowymi, można użyć małych bezików.
Ciasto smakuje najlepiej, jeżeli zostanie pozostawione przez noc w lodówce.