cojemy.pl > Ciasta > Ciasta z przyprawami > Przepisy na potrawy > Strona numer 10

Ciasta z przyprawami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z boczkiem, cebulą i papryką
Ciasta z alkoholem Ciasta z grzybami Ciasta z innymi składnikami Ciasta z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Ciasta z mięsem Ciasta z nabiałem oraz jajami Ciasta z napojami Ciasta z owocami Ciasta z pieczywem Ciasta z przyprawami Ciasta z rybami i owocami morza Ciasta z sosami Ciasta z słodyczami Ciasta z warzywami
Ciasta z cukrem Ciasta z cukrem waniliowym Ciasta z curry Ciasta z cynamonem (laskami cynamonu) Ciasta z estragonem Ciasta z gałką muszkatołową Ciasta z goździkami Ciasta z imbirem Ciasta z kakaem Ciasta z ketchupem (keczupem) Ciasta z kminkiem Ciasta z majerankiem Ciasta z melisą Ciasta z miętą Ciasta z musztardą Ciasta z octem Ciasta z pieprzem Ciasta z szafranem Ciasta z solą kuchenną Ciasta z tymiankiem Ciasta z wanilią Ciasta z zielem angielskim

Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy

Tort czekoladowy po polsku

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 16 porcji:
250g gorzkiej czekolady
12 jaj
100g cukru
250g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250g zmielonych migdałów bez skórki
150g cukru
250ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej tartej czekolady
100g cukru pudru
2 łyżki masła
125ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy
» zobacz przepis

Ciasto z czereśniami

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg ciemnych czereśni
12,5 dkg cukru
2dag masła
3 jajka
6dag mąki
20ml mleka
cukier puder
sól
» zobacz przepis

Winogrona w cieście

Forma potrawy: Ciasto
1,25 szkl. mąki
0,4 kostki masła
pół szkl. cukru
5 jaj
szczypta soli
szklanka mleka
4-5 łyżek śmietany
1 op. aromatu migdałowego
łyżeczka cukru pudru
0,5kg winogron
» zobacz przepis

Szarlotka królewska

Forma potrawy: Ciasto
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody
Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
» zobacz przepis

Sernik truskawkowy lub malinowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
50dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10dag cukru
połowa cytryny
30dag biszkoptów
» zobacz przepis

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasto
250g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100g cukru
200g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150g masła
sól
35g słodkich i 15g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
» zobacz przepis

Czekoladowy sernik

Forma potrawy: Ciasto
30dag mąki
20dag masła
10dag cukru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Masa serowa:
50dag mielonego twarogu
30dag śmietany kremówki
25dag czekolady deserowej
15dag cukru
2 jajka
5dag rodzynek
Dodatki:
polewa czekoladowa
2 łyżki kakao
kieliszek rumu
kieliszek likieru czekoladowego
» zobacz przepis

Pascha wielkanocna z bakaliami

Forma potrawy: Ciasto
1kg tłustego twarogu
10dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)
» zobacz przepis

Ucierane z makiem

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki maku
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru
13 jajek
1 cukier waniliowy
1 mały zapach rumowy
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy
» zobacz przepis

Ciasto pleśniak z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
60dag (3 szklanki) mąki
35dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar
» zobacz przepis

Ciasto gruszkowe z migdałami

Forma potrawy: Ciasto
35dag mąki
25dag masła
25dag cukru
2 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy i waniliowy
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1kg gruszek
1 cytryna
5dag płatków migdałowych
5dag cukru
» zobacz przepis

Kulebiak z pieczarkami

Forma potrawy: Ciasto
Rozczyn:
3dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka
Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7dag margaryny
Nadzienie:
1/2kg pieczarek surowych
1/2kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.