MENU
ZWIŃ MENU

Ciasto gruszkowe z migdałami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki

35 dag mąki
25 dag masła
25 dag cukru
2 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy i waniliowy
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 kg gruszek
1 cytryna
5 dag płatków migdałowych
5 dag cukru

Przyrządzanie

Ciasto:
masło, cukier, sól, cukier waniliowy i cynamon utrzeć, wbijając po jednym jajku. Następnie wsypywać poracjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać jogurt i aromaty, dokładnie wymieszać.

Masa:
gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć gruszki, posypać je płatkami migdałowymi i cukrem. Piec 35-40 minut w temperaturze 175°C.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Jabłkowo-gruszkowe ciasto

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku

Tort kasztanowy

Forma potrawy: Ciasta

8 żółtek, piana z 8 białek
0,5 kg ugotowanych kasztanów jadalnych
0,5 szklanki mielonych migdałów
25 dag cukru
wanilia

Mleczny tort serowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10 dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny

Do przełożenia tortu:
15 dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu

Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych

Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5 dag posiekanych obranych migdałów
5 dag rodzynek

Ciasto maślane z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
40 dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5 dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10 dag miękkiego masła

Dodatkowo:
7 dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru