35dag mąki
25dag masła
25dag cukru
2 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy i waniliowy
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1kg gruszek
1 cytryna
5dag płatków migdałowych
5dag cukru
Ciasto:
masło, cukier, sól, cukier waniliowy i cynamon utrzeć, wbijając po jednym jajku. Następnie wsypywać poracjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać jogurt i aromaty, dokładnie wymieszać.
Masa:
gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć gruszki, posypać je płatkami migdałowymi i cukrem. Piec 35-40 minut w temperaturze 175°C.