Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 8, czas przygotowania: 2 godz.
0,5 kg mąki krupczatki
5 żółtek
15 dkg masła
15 dkg margaryny
1 aromat waniliowy/spirytusowy
15 dkg cukru pudru
1 opk. cukru waniliowego
Mąkę posiekać z miękkim tłuszczem, dodać żółtka, cukier i zapach, szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki połowę ciasta rozwałkowac na płaską blachę (mazurkową), nakłuć raz przy razie widelcem, włożyć do gorącego piekarnika i podpiec.
Na tak przygotowany spód wyłożyc jabłka - surowe podduszone z cukrem, lub dżem jabłkowy. Na wierzch jabłek zetrzeć resztę ciasta na grubej tarce.
Upiec na złoto, po wystygnięciu posypać cukrem pudrem i waniliowym.
Forma potrawy: Ciasta
4-5 dużych jabłek
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/4 torebki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
1/4 szklanki otręb
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder
Forma potrawy: Ciasta
30 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15 dag cukru
10 dag masła
75 dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta
Forma potrawy: Ciasta
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody
Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
Forma potrawy: Desery
1 kg winnych jabłek
25 dag tartej bułki
15 dag masła lub niesolonej margaryny
10 dag cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
mały słoik dżemu malinowego
zapach waniliowy