Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50ml sherry
Na parze rozpuścić czekoladę razem z miodem. Utrzeć żółtka (białka zachować), dodać przestudzoną masę czekoladowo-miodową i wymieszać. W dalszym ciągu ucierać dodając stopniowo sok z pomarańczy. Po skończeniu się soku dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą.
Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250 st. C. piekarniku przez 10 minut.
W czasie pieczenia podgrzać filetowane cząstki pomarańczy (plasterki oczyszczone z białej błony) w miodzie i sherry.
Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką. Obok ciasta na talerzyku połozyć podgrzane cząstki pomarańczy.