Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry
Na parze rozpuścić czekoladę razem z miodem. Utrzeć żółtka (białka zachować), dodać przestudzoną masę czekoladowo-miodową i wymieszać. W dalszym ciągu ucierać dodając stopniowo sok z pomarańczy. Po skończeniu się soku dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą.
Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250 st. C. piekarniku przez 10 minut.
W czasie pieczenia podgrzać filetowane cząstki pomarańczy (plasterki oczyszczone z białej błony) w miodzie i sherry.
Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką. Obok ciasta na talerzyku połozyć podgrzane cząstki pomarańczy.
Forma potrawy: Ciasta
Na 60 sztuk:
30 dag gorzkiej czekolady
kostka masła (25 dag)
7 jajek
szczypta soli
30 dag wyłuskanych orzechów włoskich
50 dag cukru
2 cukry waniliowe
2 niepełne szklanki mąki (32 dag)
pół torebki proszku do pieczenia
30-40 dag polewy z ciemnej czekolady
ubita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji
Forma potrawy: Desery
1 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
4 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 łyżki żelatyny
Do przybrania:
listki mięty lub melisy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto ptysiowe:
200 g mąki
100 g masła
5 jaj
250 ml wody
sól
Krem:
120 ml śmietanki 30%
2 żółtka
120 g masła
50 g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50 ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17 dag masła
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny
Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10 dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka
sól