2 szklanki płatków owsianych
3 jajka
łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki śmietany
2 łyżki cukru
olejek migdałowy
masło do formy
Patelnię rozgrzać bez tłuszczu, wsypać na nią płatki, smażyć na małym ogniu cały czas mieszając, do czasu aż zrobią się złociste. Następnie patelnię zdjąć z ognia i Ostudzić.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wlać do miseczki, dodać śmietankę, dokładnie roztrzepać. Wsypać płatki, dodać cukier, proszek do pieczenia i olejek migdałowy.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą delikatnie mieszając.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wstawić do gorącego piekarnika.
Gdy forma się nagrzeje, przełożyć do niej ciasto i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 St. C.