2 szklanki płatków owsianych
3 jajka
łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki śmietany
2 łyżki cukru
olejek migdałowy
masło do formy
Patelnię rozgrzać bez tłuszczu, wsypać na nią płatki, smażyć na małym ogniu cały czas mieszając, do czasu aż zrobią się złociste. Następnie patelnię zdjąć z ognia i Ostudzić.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wlać do miseczki, dodać śmietankę, dokładnie roztrzepać. Wsypać płatki, dodać cukier, proszek do pieczenia i olejek migdałowy.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą delikatnie mieszając.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wstawić do gorącego piekarnika.
Gdy forma się nagrzeje, przełożyć do niej ciasto i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 St. C.
Surówka z płatków owsianych i truskawek
Forma potrawy: Sałatki, Inne potrawy
5 dag płatków owsianych
20 dag truskawek
3 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu
sok z cytryny
śmietana do dekoracji
Forma potrawy: Ciasta
3 szklanki płatków owsianych
25-50 dag (1/2 szklanki) cukru
4 łyżki kakao
13 dag margaryny
8 łyżek mleka
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
cukier puder do posypania
Zupa z płatków owsianych z cynamonem
Forma potrawy: Zupy
1/2 litra wody
sól
1/2 łyżeczki startego cynamonu
8 łyżek płatków owsianych
3/4 litra mleka
2 jabłka
cukier
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
szklanka płatków owsianych
2 jaja
cebula
sól
pieprz
50 g tartego parmezanu
1/2 szklanki tartej bułki
olej do smażenia