Ilość na 16 porcji
Ciasto:
150g mąki
50g masła
200g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao
Do przełożenia:
50ml wiśniowki
500g wiśni
150g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150g konfitur wiśniowych
250ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu
Inne:
10g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Naczynie z żółtkami postawić na parze, dalej ucierać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Masło roztopić na małym ogniu. Mąkę i kakao wsypać na masę z żółtek, wlać masło, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, wyłożyć na masę, delikatnie wymieszać, wlać ciasto do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie biszkopt ostudzić, przekroić na 4 blaty. Blaty rozłożyć i skropić wiśniówką.
Wiśnie wydrylować (16 najładniejszych odłożyć do przybrania tortu), zagotować ze 100 g cukru i cynamonem. Mąkę kartoflaną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do wiśni, zagotować. Zdjąć wiśnie z ognia. Konfitury podgrzać z 1 łyżką wody.
Jeden blat ułożyć w tortownicy, posmarować go konfiturami, przykryć drugim blatem. Rozłożyć wiśnie i przykryć trzecim blatem. Śmietankę ubić na sztywną pianę z dodatkiem 50 g cukru. Na trzeci blat nałożyć 2/3 ubitej śmietanki, przykryć czwartym blatem, posmarować resztą śmietanki.
Czekoladę roztopić na parze, wylać cienką warstwę na kamienny blat lub na blache. Gdy zastygnie, zebrać szpachelką cienkie wiórki, przybrać tort czekoladą i odłożonymi wiśniami. Wstawić na kilka godzin do lodówki.