Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.
Ilość na 16 porcji
Ciasto:
150 g mąki
50 g masła
200 g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao
Do przełożenia:
50 ml wiśniowki
500 g wiśni
150 g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150 g konfitur wiśniowych
250 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu
Inne:
10 g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Naczynie z żółtkami postawić na parze, dalej ucierać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Masło roztopić na małym ogniu. Mąkę i kakao wsypać na masę z żółtek, wlać masło, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, wyłożyć na masę, delikatnie wymieszać, wlać ciasto do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie biszkopt ostudzić, przekroić na 4 blaty. Blaty rozłożyć i skropić wiśniówką.
Wiśnie wydrylować (16 najładniejszych odłożyć do przybrania tortu), zagotować ze 100 g cukru i cynamonem. Mąkę kartoflaną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do wiśni, zagotować. Zdjąć wiśnie z ognia. Konfitury podgrzać z 1 łyżką wody.
Jeden blat ułożyć w tortownicy, posmarować go konfiturami, przykryć drugim blatem. Rozłożyć wiśnie i przykryć trzecim blatem. Śmietankę ubić na sztywną pianę z dodatkiem 50 g cukru. Na trzeci blat nałożyć 2/3 ubitej śmietanki, przykryć czwartym blatem, posmarować resztą śmietanki.
Czekoladę roztopić na parze, wylać cienką warstwę na kamienny blat lub na blache. Gdy zastygnie, zebrać szpachelką cienkie wiórki, przybrać tort czekoladą i odłożonymi wiśniami. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jogurtowy napój truskawkowo-wiśniowy
Forma potrawy: Napoje
2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka soku z truskawek
1 szklanka soku z wiśni
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy