MENU
ZWIŃ MENU

Tort wiśniowy

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.

Składniki

Ilość na 16 porcji

Ciasto:
150 g mąki
50 g masła
200 g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao

Do przełożenia:
50 ml wiśniowki
500 g wiśni
150 g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150 g konfitur wiśniowych
250 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu

Inne:
10 g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy

Przyrządzanie

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Naczynie z żółtkami postawić na parze, dalej ucierać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.

Masło roztopić na małym ogniu. Mąkę i kakao wsypać na masę z żółtek, wlać masło, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, wyłożyć na masę, delikatnie wymieszać, wlać ciasto do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 45 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie biszkopt ostudzić, przekroić na 4 blaty. Blaty rozłożyć i skropić wiśniówką.

Wiśnie wydrylować (16 najładniejszych odłożyć do przybrania tortu), zagotować ze 100 g cukru i cynamonem. Mąkę kartoflaną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do wiśni, zagotować. Zdjąć wiśnie z ognia. Konfitury podgrzać z 1 łyżką wody.

Jeden blat ułożyć w tortownicy, posmarować go konfiturami, przykryć drugim blatem. Rozłożyć wiśnie i przykryć trzecim blatem. Śmietankę ubić na sztywną pianę z dodatkiem 50 g cukru. Na trzeci blat nałożyć 2/3 ubitej śmietanki, przykryć czwartym blatem, posmarować resztą śmietanki.

Czekoladę roztopić na parze, wylać cienką warstwę na kamienny blat lub na blache. Gdy zastygnie, zebrać szpachelką cienkie wiórki, przybrać tort czekoladą i odłożonymi wiśniami. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Jogurtowy napój truskawkowo-wiśniowy

Forma potrawy: Napoje

2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka soku z truskawek
1 szklanka soku z wiśni

Wściekły pies

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

wódka czysta
sok wiśniowy lub malinowy
tobasco

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

Tort czekoladowy po polsku

Forma potrawy: Ciasta

 
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy