cojemy.pl > Ciasta > Ciasta z nabiałem oraz jajami > Ciasta z jajkami > Przepisy na potrawy > Strona numer 3

Ciasta z jajkami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z serem żółtym, bez cebuli, czosnku i porów
Ciasta z alkoholem Ciasta z grzybami Ciasta z innymi składnikami Ciasta z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Ciasta z mięsem Ciasta z nabiałem oraz jajami Ciasta z napojami Ciasta z owocami Ciasta z pieczywem Ciasta z przyprawami Ciasta z rybami i owocami morza Ciasta z sosami Ciasta z słodyczami Ciasta z warzywami
Ciasta z serem fetą Ciasta z jajkami Ciasta z biszkoptem z jajek Ciasta z jogurtem Ciasta z majonezem Ciasta z margaryną Ciasta z masłem Ciasta z mlekiem Ciasta z olejem Ciasta z oliwą Ciasta z parmezanem Ciasta z serem białym (twarogiem) Ciasta z serem owczym Ciasta z serem topionym Ciasta z serem żółtym Ciasta z serkiem homogenizowanym Ciasta ze smalcem Ciasta ze śmietaną

Kolorem zielonym zaznaczono jajka

Keks

Forma potrawy: Ciasto
4 jaja
20dag mąki
20dag masła
15dag cukru
szklanka umytych i przebranych rodzynków
szklanka obranych ze skórki drobno pokrojonych migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki amoniaku do ciast
» zobacz przepis

Jabłkowo-gruszkowe ciasto

Forma potrawy: Ciasto
5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku
» zobacz przepis

Placek drożdżowy z dynią

Forma potrawy: Ciasto
75dag mąki
0,5kg dyni obranej i oczyszczonej
25dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13dag margaryny
1 olejek zapachowy
10dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
20dag margaryny
5dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
» zobacz przepis

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
500g mąki pszennej
250g miodu
150g cukru
100g masła
100ml piwa
100g orzechów
5 jaj
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
100g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis

Morelowy tort naleśnikowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
 
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
 
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
» zobacz przepis

Quiche z kurkami

Forma potrawy: Danie główne, Kolacja, Ciasto
Ciasto:
20dag masła
jajko
30dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
 
Nadzienie:
0,5kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
 
Sos:
100ml śmietany
100ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Eklery

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto ptysiowe:
200g mąki
100g masła
5 jaj
250ml wody
sól
Krem:
120ml śmietanki 30%
2 żółtka
120g masła
50g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
» zobacz przepis

Mazurek biszkoptowy z suszonymi śliwkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5 jaj
15dag (8 łyżek) cukru
10dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej
2dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4dag margaryny
15dag suszonych śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
Lukier:
1 białko
10dag (5 łyżek) cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
» zobacz przepis

Placek lotaryński

Forma potrawy: Kolacja, Ciasto
12dag masła
25dag mąki
3 łyżki mleka
200ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15dag szynki
łyżka oleju
10dag sera żółtego
20dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy
» zobacz przepis

Winogrona w cieście

Forma potrawy: Ciasto
1,25 szkl. mąki
0,4 kostki masła
pół szkl. cukru
5 jaj
szczypta soli
szklanka mleka
4-5 łyżek śmietany
1 op. aromatu migdałowego
łyżeczka cukru pudru
0,5kg winogron
» zobacz przepis

Tort daktylowy

Forma potrawy: Ciasto
150g daktyli
150g migdałów
5 białek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g cukru pudru
50g biszkoptów
100ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
 
Do przełożenia:
150g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
 
Lukier:
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.