MENU
ZWIŃ MENU

Placek z agrestem

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki

Składniki na 24 kawałki (kostki):
3 dag drożdży
20 dag cukru
sól
40 dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
50 dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5 dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy

Przyrządzanie

Drożdże utrzeć z cukrem. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, 4 dag cukru, sół i cukier waniliowy. Stopić 5 dag masła, dodać zimne mleko, wymieszać.

Przygotowaną mieszankę wlać do mąki. Dodać drożdże. Wszystkie składniki wyrobić na gładką jednolitą masę. Ciasto przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Agres osączyć. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść, rozwałkować na posypanym mąką blacie. Przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 33 x 38 cm, ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Pozostałe masło stopić, wystudzić. Jajka rozdzielić. Twaróg utrzeć z 12 dag cukru, żółtkami, budyniem waniliowym w proszku i otartą skórką cytrynową. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem.

Do masy twarogowej przekładać pianę z białek i masło, wymieszać, rozsmarować na drożdżowym spodzie. Obłożyć agrestem, posypać płatkami migdałów.

Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, ciasto piec 40 minut w temperaturze 175°C. Placek wyjąć, odstawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem, pokroić na 24 kawałki równej wielkości.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Galaretka poziomkowa z wiśnią i agrestem

Forma potrawy: Desery

15 dag poziomek
10 dag wiśni
10 dag agrestu
1 szklanka wody
20 dag cukru
2 dag żelatyny

Placek lotaryński

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Dania główne

800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10 dag (5 łyżek) mąki pszennej
20 dag marmolady
2 dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru