cojemy.pl > Ciasta > Placek z agrestem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z serem żółtym, bez cebuli, czosnku i porów

Placek z agrestem

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki potrawy

Składniki na 24 kawałki (kostki):
3dag drożdży
20dag cukru
sól
40dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10dag masła
200ml mleka
50dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy

Przyrządzanie

Drożdże utrzeć z cukrem. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, 4 dag cukru, sół i cukier waniliowy. Stopić 5 dag masła, dodać zimne mleko, wymieszać.

Przygotowaną mieszankę wlać do mąki. Dodać drożdże. Wszystkie składniki wyrobić na gładką jednolitą masę. Ciasto przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Agres osączyć. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść, rozwałkować na posypanym mąką blacie. Przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 33 x 38 cm, ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Pozostałe masło stopić, wystudzić. Jajka rozdzielić. Twaróg utrzeć z 12 dag cukru, żółtkami, budyniem waniliowym w proszku i otartą skórką cytrynową. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem.

Do masy twarogowej przekładać pianę z białek i masło, wymieszać, rozsmarować na drożdżowym spodzie. Obłożyć agrestem, posypać płatkami migdałów.

Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, ciasto piec 40 minut w temperaturze 175°C. Placek wyjąć, odstawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem, pokroić na 24 kawałki równej wielkości.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Agrest, Budyń, Cukier, Cukier waniliowy, Cytryna, Drożdże, Jajka, Masło, Migdały, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Ser biały, twaróg, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Placek lotaryński

Forma potrawy: Kolacja, Ciasto
12dag masła
25dag mąki
3 łyżki mleka
200ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15dag szynki
łyżka oleju
10dag sera żółtego
20dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy
» zobacz przepis

Placek gruszkowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól

Syrop:
150g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon

Inne:
1kg gruszek
cukier puder do posypania placka
» zobacz przepis

Tort serowy z truskawkami lub poziomkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru
8dag masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz do formy

Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru
szczypta soli
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2dag cukru
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek
» zobacz przepis

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Forma potrawy: Ciasto
5 jaj
10dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10dag (5 łyżek) mąki pszennej
20dag marmolady
2dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru
» zobacz przepis

Placek biszkoptowy z owocami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
400g mąki
250g masła
250g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15g proszku do pieczenia
Inne:
700g owoców (wiśnie, śliwki, morele, jabłka, gruszki)
tłuszcz i mąka do formy
cukier waniliowy i cynamon do posypania
» zobacz przepis

Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
15dag margaryny
5dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Meksykański placek kukurydziany z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane
30dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2kg swieżych ziaren kukurydzy
9dag stopionego masła
20dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5dag mąki
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250ml bulionu z kury
120ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata
» zobacz przepis

Placek z galaretką śliwkową

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól

Galaretka:
1kg śliwek
150g cukru pudru
20g żelatyny
50ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50g dżemu śliwkowego
» zobacz przepis

Tarta cytrynowa

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania

Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375g cukru
300ml gęstej śmietany
szczypta mąki
» zobacz przepis

Placek z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
jajko
łyżeczka suszonych drożdży
3dag masła
3dag cukru
1/2 szklanki mleka
sól

Masa:
40dag mieszanych winogron oczyszczonych z pestek lub bezpestkowych
szklanka śmietany
3 jajka
cytryna
6dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
cukier puder
» zobacz przepis

Omlet pospolity

Forma potrawy: Śniadanie
4 jaja
4 łyżki mleka
ćwierć łyżki soli
2 łyżki masła
» zobacz przepis

Pizza kalabryjska z pomidorami i tuńczykiem

Ciasto:
350g mąki
20g drożdzy
2 łyżki smalcu
220ml letniej wody
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
600g pomidorów
200g tuńczyka w oliwie
50g anchois
50g zielonych oliwek faszerowanych
1 jajo
1 szalotka
3 łyżki oliwy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.