Składniki na 24 kawałki (kostki):
3dag drożdży
20dag cukru
sól
40dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10dag masła
200ml mleka
50dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy
Drożdże utrzeć z cukrem. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, 4 dag cukru, sół i cukier waniliowy. Stopić 5 dag masła, dodać zimne mleko, wymieszać.
Przygotowaną mieszankę wlać do mąki. Dodać drożdże. Wszystkie składniki wyrobić na gładką jednolitą masę. Ciasto przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Agres osączyć. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść, rozwałkować na posypanym mąką blacie. Przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 33 x 38 cm, ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałe masło stopić, wystudzić. Jajka rozdzielić. Twaróg utrzeć z 12 dag cukru, żółtkami, budyniem waniliowym w proszku i otartą skórką cytrynową. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem.
Do masy twarogowej przekładać pianę z białek i masło, wymieszać, rozsmarować na drożdżowym spodzie. Obłożyć agrestem, posypać płatkami migdałów.
Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, ciasto piec 40 minut w temperaturze 175°C. Placek wyjąć, odstawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem, pokroić na 24 kawałki równej wielkości.