Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki
Niepełna szklanka cukru to taka, gdzie do poziomu pełnej szklanki brakuje około 1 centrymetra. Na początek ubić jajka z cukrem na "kogel-mogel": ubijać około 10-15 minut a następnie dodać mąkę i ostrożnie wymieszać. Można dodać trochę proszku do piszczenia (pół łyżeczki) abyle ciasto lepiej wyrosło, jednak po dobrym ubijaniu nie jest to konieczne.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez pół godziny. Przed wyjściem można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Forma potrawy: Ciasta
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki swieżego oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
trochę soli
2 szklanki startych marchewek
1/2 szklanki startych orzechów lub bakalii
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20 dag (niepełna szklanka) cukru
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50 dag masła lub margaryny
6 jaj
40 dag (1 2/3 szklanki) cukru
25 dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15 dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
Forma potrawy: Ciasta
115 dag masła
250 ml mąki
250 ml cukru
2 duże jajka
1 proszek do pieczenia
3 łyżki maku
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto biszkoptowe:
400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia
Inne:
700 g owoców (wiśnie, śliwki, morele, jabłka, gruszki)
tłuszcz i mąka do formy
cukier waniliowy i cynamon do posypania