Sosy z warzywami
Kolorem zielonym zaznaczono warzywa
olej roślinny
sos diabelski (keczup)
musztarda
pieprz
sól
cebula
ogórek surowy
papryka czerwona
mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki
1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25g siekanych migdałów
200g brązowego cukru
100g rodzynek
sól do smaku
burak ugotowany lub marynowany
łyżka kaparów
200ml jogurtu
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka musztardy
łyżka pasty pomidorowej
cukier, sól, pieprz
2 duże dojrzałe avocado
200ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
15 łyżek oliwy
7 łyżek octu winnego
6 ząbków czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku lub bazylii
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki soli
5dag korzenia chrzanu
20dag dżemu z borówek
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
kawałek świeżego imbiru
250g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania
150ml wody
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól
cukier
200ml majonezu
50ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól
pieprz
15dag selera
1/4 szklanki śmietanki
2 łyżki posiekanych listków selera
sól, pieprz
4 cebule
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz
przyprawy