cojemy.pl > Sałatki lub surówki > Koktail z owoców morza

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami

Koktail z owoców morza

Formy potrawy: sałatka lub surówka

Składniki potrawy

10dag mieszanki owoców morza: kalmary, małże, krewetki, ośmiornica
1 jajko ugotowane na twardo
2 mandarynki
1/2 czerwonej lub zielonej papryki (10 dag)
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
zielona sałata
1 łyżka majonezu,
sól, pieprz

Przyrządzanie

Natkę i koperek opłukać, osuszyć i posiekać.

Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.

Paprykę umyć, oczyścić i drobno pokroić. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Jajko posiekać.

Owoce morza osączyć, zachowując zalewę. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce lub pucharkach.

Zalewę połączyć z majonezem, przyprawić solą oraz pieprzem i polać sałatkę.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Jajka, Kalmary, Koper, koperek, Krewetki, Majonez, Mandarynki, Małże, Ośmiornica, Papryka, Pieprz, Pietruszka, Sałata, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20dag (niepełna szklanka) cukru
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50dag masła lub margaryny
6 jaj
40dag (1 2/3 szklanki) cukru
25dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
» zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów
» zobacz przepis

Krem serowy

Forma potrawy: Kolacja, Deser
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego - 20 dag
100ml śmietany kremówki
100g migdałów
2 łyżeczki żelatyny
25dag mieszanki z owoców leśnych mrożonych
opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
» zobacz przepis

Babka ryżowa z truskawkami

Forma potrawy: Ciasto
25dag ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2dag margaryny
2 jajka
15dag cukru
cukier waniliowy
sól
zapach cytrynowy do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
40dag truskawek
1 szklanka śmietany
» zobacz przepis

Tymbaliki pomidorowe

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
0,5kg pomidorów
5 cebulek dymek
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 jaja
5 łyżek gestej śmietany
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
sól, pieprz, tymianek
masło do smarowania formy
» zobacz przepis

Sernik na zimno z owocami i galaretką

Forma potrawy: Ciasto
1/2kg tłustego sera białego
3 jaja
30dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
5dag masła
1 paczka galaretki
30dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów)
1 paczka herbatników
» zobacz przepis

Sałatka morska

Forma potrawy: Danie rybne, Sałatka lub surówka
250g krewetek
500g małży
250g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500g ryżu
375ml oleju
sól, pieprz
» zobacz przepis

Przystawka z melona i owoców morza

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki
» zobacz przepis

Mango daiquiri

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy, Napój
1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod
» zobacz przepis

Gorące pikantne owoce

Forma potrawy: Deser
425g brzoskwiń z puszki
425g gruszek z puszki
50g rodzynek
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki rumu
śmietanka (ewentualnie)
» zobacz przepis

Sernik z mandarynkami

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 12 porcji:
18dag herbatników
8dag masła
30dag cukru
5 jajek
3dag mąki
2 puszki (po 314 ml) mandarynek
2 cukry waniliowe
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
40dag twarogu chudego
40dag twarogu pełnotłustego
plasterki limonki i listki melisy
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Koktajl z owoców egzotycznych

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy, Napój
1 banan
1 kiwi
1 pomarańcza
kilka kropel soku z cytryny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.