cojemy.pl > Przyprawy > Ziele angielskie > Przepisy na potrawy > Strona numer 2

Przepisy z zielem angielskim


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy na kawę z mlekiem
Bazylia Cukier Cukier waniliowy Curry Cynamon (laska cynamonu) Cząber Estragon Gałka muszkatołowa Gorczyca Goździk, goździki Imbir Jałowiec Kakao Kardamon Ketchup (keczup) Kmin rzymski (kumin, cumin) Kminek Kolendra Kostka warzywna Kurkuma Liście dębu Liść laurowy Lubczyk Lukier Maggi Majeranek Masala (garam masala) Melisa Mięta Musztarda Ocet Oregano Pieprz Rukola Szafran Sól kuchenna Tymianek Vegeta Wanilia Ziele angielskie Zioła prowansalskie
Ciasta z zielem angielskim Dania główne z zielem angielskim Dania na grilla z zielem angielskim Dania rybne z zielem angielskim Inne potrawy z zielem angielskim Kolacje z zielem angielskim Przekąski lub przystawki z zielem angielskim Przetwory z zielem angielskim Sałatki lub surówki z zielem angielskim Sosy z zielem angielskim Zapiekane z zielem angielskim Zupy z zielem angielskim

Kolorem zielonym zaznaczono ziele angielskie

Cielęcina Weck

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
cielęcina 50 dkg.
liść laurowy 5 szt.
pieprz (ziarnisty)
ziele angielskie
żelatyna 2 łyżeczki
sól
» zobacz przepis

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwór
1kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe
» zobacz przepis

Zimowa sałatka z cukinii

Forma potrawy: Przetwór, Sałatka lub surówka
4kg cukinii
1kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli
» zobacz przepis

Pomidory i papryki nadziewane ryżem

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
4 zielone papryki
4 duże pomidory
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
200g brązowego ryżu
25g rodzynków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
400ml wrzącej wody
200ml soku pomidorowego
sól, pieprz
» zobacz przepis

Bigos z grzybami i owocami

Forma potrawy: Danie główne
1,5kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1kg kapusty zwykłej
0,5kg chudej wołowiny
0,5kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10dag małych suszonych śliwek
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
» zobacz przepis

Ogórki w zalewie musztardowej

Forma potrawy: Przetwór
Ogórki
Składniki na zalewę:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl. octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
» zobacz przepis

Placek afrykański

Forma potrawy: Kolacja, Zapiekane, Danie główne
2 ziemniaki
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1,5 szklanki kostek marchwi
1,5 szklanki zielonego groszku
4-5 jaj
sól, pieprz
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
olej
 
Do podania:
ogórek konserwowy
» zobacz przepis

Potrawka z kurczaka z jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
» zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,5kg cielęciny
500g boczku
300g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50ml malagi lub innego aromatycznego wina
250ml bulionu
7g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa
Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne
Do podania:
żurawina
» zobacz przepis

Gulasz wołowy

Forma potrawy: Danie główne
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
15dag cebuli
2dag mąki
2dag ketchupu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Do podania:
ziemniaki lub makaron lub kasza
» zobacz przepis

Pikantna zupa z dorsza

Forma potrawy: Danie rybne, Zupa
1,2kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup
» zobacz przepis

Śledź po polsku

Forma potrawy: Inna potrawa, Danie rybne
4 duże śledzie solone
2 cebule
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
liść laurowy
4 cytryny
kubek śmietanki 12 proc.
1/2 łyżeczki cukru pudru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.