Formy potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
4 duże śledzie solone
2 cebule
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
liść laurowy
4 cytryny
kubek śmietanki 12 proc.
1/2 łyżeczki cukru pudru
Śledzie moczymy 24 godziny, zmieniając wodę kilkakrotnie. Następnie zdejmujemy skórę i delikatnie wyciągamy mleczko (zachowując je). Odcianamy ogon i głowę i filetujemy śledzie, usuwając ości.
Filety przekładamy do szklanego słoika na przemian z talarkami cebuli, pieprzem, zielem angielskim, pokruszonym listkiem laurowym i kilkoma plasterkami cytryny (bez skóry i pestek).
Następnie przygotowujemy zalewę - śmietankę łączymy z sokiem wyciśniętym z 3 cytryn oraz z przetartym przez sito mleczkiem śledziowym.
Do powstałego sosu dodajemy odrobinę cukru pudru, mieszamy i zalewamy. Śledzie są gotowe do spożycia po 24 godzinach.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
Śledź w śmietanie po kaszubsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula
Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10 dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku