4 duże śledzie solone
2 cebule
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
liść laurowy
4 cytryny
kubek śmietanki 12 proc.
1/2 łyżeczki cukru pudru
Śledzie moczymy 24 godziny, zmieniając wodę kilkakrotnie. Następnie zdejmujemy skórę i delikatnie wyciągamy mleczko (zachowując je). Odcianamy ogon i głowę i filetujemy śledzie, usuwając ości.
Filety przekładamy do szklanego słoika na przemian z talarkami cebuli, pieprzem, zielem angielskim, pokruszonym listkiem laurowym i kilkoma plasterkami cytryny (bez skóry i pestek).
Następnie przygotowujemy zalewę - śmietankę łączymy z sokiem wyciśniętym z 3 cytryn oraz z przetartym przez sito mleczkiem śledziowym.
Do powstałego sosu dodajemy odrobinę cukru pudru, mieszamy i zalewamy. Śledzie są gotowe do spożycia po 24 godzinach.