MENU
ZWIŃ MENU

Śledź po polsku

Formy potrawy: Dania rybne, Inne potrawy

Składniki

4 duże śledzie solone
2 cebule
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
liść laurowy
4 cytryny
kubek śmietanki 12 proc.
1/2 łyżeczki cukru pudru

Przyrządzanie

Śledzie moczymy 24 godziny, zmieniając wodę kilkakrotnie. Następnie zdejmujemy skórę i delikatnie wyciągamy mleczko (zachowując je). Odcianamy ogon i głowę i filetujemy śledzie, usuwając ości.

Filety przekładamy do szklanego słoika na przemian z talarkami cebuli, pieprzem, zielem angielskim, pokruszonym listkiem laurowym i kilkoma plasterkami cytryny (bez skóry i pestek).

Następnie przygotowujemy zalewę - śmietankę łączymy z sokiem wyciśniętym z 3 cytryn oraz z przetartym przez sito mleczkiem śledziowym.

Do powstałego sosu dodajemy odrobinę cukru pudru, mieszamy i zalewamy. Śledzie są gotowe do spożycia po 24 godzinach.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ziemniaki po polsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz

Śledź w śmietanie po kaszubsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula

Śledź zapiekany

Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje

50 dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10 dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz

Pasta rybna ze śledzia

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku