750g dyni pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej cebuli
50g dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
100ml oleju
1-2 łyżki ostrego curry
100ml białego wytrawnego wina
sól
1 łyżka cukru
200ml wywaru z cielęciny
200ml śmietany kremowej
1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę
pieprz
2–3 łyżki octu winnego
30g pestek z dyni
Dynię, ziemniaki, cebulę, szynkę i czosnek zeszklić razem na oleju. Dodać curry, całość podsmażyć, wlać wino, doprawić solą i cukrem. Dodać wywar i śmietanę.
Gotować zupę 10 min na małym ogniu. Dodać jabłko i gotować jeszcze 5 min.
Doprawić solą i octem, przed podaniem posypać pestkami z dyni.