2 dynie turbanowe po 1 kg
sól
500g porów
40g masła lub margaryny
50g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina (lub rosołu)
4 łyżki bitej śmietany
150g sera owczego
1 łyżeczka bulionu drobiowego instant
chili
Dynie należy gotować w całości w osolonej wodzie przez 40 minut. Po ugotowaniu wyjąć i odciąć część wierzchołkową. Wydrążyć pestki i nieco miąższu.
Pory oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki.
Na patelni rozgrzać 20 g tłuszczu, podprażyć na nim nasiona słonecznika. Dodać pory i rozgnieciony czosnek, dusić na małym ogniu przez 5 minut. Wlać wino i śmietanę, zagotować.
Ser pokruszyć i dodać do nadzienia razem z pokrojonym w kostkę miąższem dyni. Doprawić do smaku bulionem instant.
Wnętrze dyń posypać solą i chili, wysmarować resztą tłuszczu. Włożyć dynie do żaroodpornego naczynia, napełnić nadzieniem, nałożyć wieczka.
Piec 30 minut w temperaturze 200°C.