2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
W głębokim garnku należy zeszklić pory na oliwie, dodać do tego pokrojony czosnek, zeszklić ponownie.
Dodać kawałki dyni, podsmażyć przez chwilę.
Dodać pozostałe składniki, dusić mieszając od czasu do czasu, aż dynia się rozleci, powinno to zająć około 45 minut.
Zawartość przepuścić przez sito lub zmiksowac w blenderze, do osiągnięcią gęstej, gładkiej konsystencji zupy. Doprawić do smaku.
Na koniec posypać grzankami. Zupa idealna na zimową porę.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl