Zupa krem z dyni z kwiatami ogórecznika

Składniki potrawy

1,2kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30g masła
30 kwiatów ogórecznika

Przyrządzanie

W szerokim rondlu podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę dynię, cebulę i czosnek. Wlać trochę sherry oraz rosół lub wodę i ugotować warzywa do miękkości.

Dodać przyprawy i wszystko razem zmiksować. Podprawić śmietaną, tuż przed podaniem udekorować kwiatami ogórecznika.

Kromki chleba tostowego przekroić po przekątnej, zrumienić na maśle, podać osobno.

W wersji bardziej wyrafinowanej: polać zupę olejem z pestek dyni i ozdobić bitą śmietaną.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl