Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4
2 duże jabłka
50 g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody
Suszone owoce dzikiej róży zalej wrzątkiem, przykryj pokrywkę i gotuj 5 minut na dużym ogniu, poczym odstaw do naciągnięcia na 5 godzin. Następnie przecedź, dodaj cukier, odrobinę cynamonu, zagotuj i po chwili zdejmij garnek z ognia.
Jabłka, najlepiej czerwone, umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tarce. Włóż do garnka z gorącym wywarem z dzikiej róży i odstaw, by zupa ostygła. Zupę jabłkową można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kromki pszennego pieczywa tostowego pokrój w kostkę, przypiecz w piekarniku i przed nalaniem zupy włóż po kilka kostek do każdego talerza. Można też wykorzystać gotowe grzanki zakupione w sklepie.
Forma potrawy: Zupy
2 jabłka
3 szklanki soku jabłkowego
1 białko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku i otarta skórka z połowy cytryny
cynamon
melisa cytrynowa
Forma potrawy: Zupy
400 g jabłek
50-100 g cukru
100 ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200 g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70 g cukru do żurawin
Forma potrawy: Przetwory
500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku