Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
8 płatów lasagne
500 g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Na sos dyniowy:
400 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15 g masła
150 ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
20 g masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz
Płaty lasagne ugotować w osolonej wodzie „al dente”, wyjąć i osączyć na ściereczce. Filety z dorsza posypać solą i pieprzem, krótko smażyć na gorącym oleju. Odstawić.
Szalotkę poddusić na maśle, dodać dynię i dusić razem. Wlać wodę i kostkę bulionową, dusić pod przykryciem do miękkości, przez 15–20 minut.
Zmiksować, doprawić solą, pieprzem, curry i chili.
Przyrządzić sos beszamelowy: stopić masło, dodać mąkę, zasmażyć, wlać mleko, zagotować, doprawić solą i pieprzem, wsypać starty ser.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, układać na przemian płaty lasagne, dynię, rybę i sos beszamelowy. Ostatnią warstwę powinna tworzyć dynia polana sosem beszamelowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać około 20 minut.
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
75 dag filetów z dorsza
50 dag białej fasoli
2 cebule
2 marchwie
2 ząbki czosnku
10 dag masła
15 dag śmietanki
2 łyżki ketchupu
2 pomidory
5 dag tartego sera żółtego
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje
120g ziemniaków puree w proszku
200g sardynek w pomidorowym sosie
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól czosnkowa
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki pomidorów
przepołowione plasterki cytryny
Sałatka kukurydziana z tuńczykiem
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
Forma potrawy: Desery
20 dag truskawek
3/4 szklanki mleka
czubata łyżeczka mąki pszennej
15 kropli esencji waniliowej
łyżeczka cukru