cojemy.pl > Dania główne > Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z makiem i rodzynkami

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Formy potrawy: danie główne, danie rybne, zapiekane

Składniki potrawy

8 płatów lasagne
500g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15g masła
150ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20g masła
1 łyżka mąki
150ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz

Przyrządzanie

Płaty lasagne ugotować w osolonej wodzie „al dente”, wyjąć i osączyć na ściereczce. Filety z dorsza posypać solą i pieprzem, krótko smażyć na gorącym oleju. Odstawić.

Szalotkę poddusić na maśle, dodać dynię i dusić razem. Wlać wodę i kostkę bulionową, dusić pod przykryciem do miękkości, przez 15–20 minut.

Zmiksować, doprawić solą, pieprzem, curry i chili.

Przyrządzić sos beszamelowy: stopić masło, dodać mąkę, zasmażyć, wlać mleko, zagotować, doprawić solą i pieprzem, wsypać starty ser.

Formę do zapiekania wysmarować masłem, układać na przemian płaty lasagne, dynię, rybę i sos beszamelowy. Ostatnią warstwę powinna tworzyć dynia polana sosem beszamelowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać około 20 minut.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Curry, Dorsz, Dynia, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Oliwa, Papryka chili, Pieprz, Płaty lasagne, Rosół, Ser żółty, Szalotka, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Sos jabłkowy z curry

Forma potrawy: Sos
3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól
» zobacz przepis

Sos cygański

Forma potrawy: Sos
Składniki na 2 litry sosu:
1,5kg pomidorów
2 papryki czerwona i zielona
nieduża papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki (vegety)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki octu
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
» zobacz przepis

Sos staropolski

Forma potrawy: Sos
350ml wywaru z drobiu
50ml śmietany
10dag pomidorów
5dag tartego chrzanu
3dag tłuszczu
3dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
» zobacz przepis

Sos urodzinowy

Forma potrawy: Sos
olej roślinny
sos diabelski (keczup)
musztarda
pieprz
sól
cebula
ogórek surowy
papryka czerwona
» zobacz przepis

Sos czosnkowy

Forma potrawy: Sos
jogurt naturalny
4 duże łyżki majonezu
1 łyżka czosnku granulowanego
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sos
mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Sos harissa

Forma potrawy: Sos
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
» zobacz przepis

Sos czosnkowy 2

Forma potrawy: Sos
100ml jogurtu naturalnego
100ml majonezu
2 ząbki czosnku
łyżka koperku, może być suszony
szczypta pieprzu
» zobacz przepis

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Sos, Przekąska lub przystawka
20 czarnych oliwek bez pestek
60ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego
» zobacz przepis

Zabaglione

Forma potrawy: Deser, Sos
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
» zobacz przepis

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Przetwór, Sos
2kg dojrzałych gruszek
30dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250ml octu winnego
20dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
» zobacz przepis

Sos Tajski z orzeszków ziemnych

Forma potrawy: Sos
4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
200ml mleka kokosowego
chili w proszku
sól
pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.