Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
300 g pokrojonego w plastry miąższu dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 g czerwonej fasoli z puszki (osączonej)
50 g bułki tartej
1 pęczek pietruszki
50 g oliwy
Plastry dyni obsmażyć na oliwie na złoto. Cebulę pokrojoną w talarki udusić na oliwie do miękkości razem z posiekanymi ząbkami czosnku.
W naczyniu do zapiekania układać na przemian fasolę, dynię i cebulę, posypując każdą warstwę solą i pieprzem.
Pietruszkę drobno posiekać, wymieszać z bułką tartą i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką polać powierzchnię zapiekanki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać przez około 20–25 minut.
Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj
Forma potrawy: Zapiekane
400 g obranej dyni
100 g drobno zmielonych migdałów
100 g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60 g miękkiego masła
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
430 g białej fasoli konserwowej
430 g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30 ml oliwy z oliwek
30 g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225 g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
świeże pieczywo
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje
Forma potrawy: Zapiekane
1,2 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200 g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100 g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100 g startego sera gouda