cojemy.pl > Zapiekane > Zapiekanka z dyni i czerwonej fasoli

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z serem białym bez jajek

Zapiekanka z dyni i czerwonej fasoli

Formy potrawy: zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

300g pokrojonego w plastry miąższu dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
500g czerwonej fasoli z puszki (osączonej)
50g bułki tartej
1 pęczek pietruszki
50g oliwy

Przyrządzanie

Plastry dyni obsmażyć na oliwie na złoto. Cebulę pokrojoną w talarki udusić na oliwie do miękkości razem z posiekanymi ząbkami czosnku.

W naczyniu do zapiekania układać na przemian fasolę, dynię i cebulę, posypując każdą warstwę solą i pieprzem.

Pietruszkę drobno posiekać, wymieszać z bułką tartą i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką polać powierzchnię zapiekanki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać przez około 20–25 minut.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cebula, Czosnek, Dynia, Fasola, Oliwa, Pietruszka

Podobne przepisy

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia

Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
» zobacz przepis

Zupa w dyni

Forma potrawy: Zupa
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana

Do podania:
wino białe
» zobacz przepis

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g miąższu dyni
250ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25g masła
cytrynowy pieprz
60g nasion słonecznika
150g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Forma potrawy: Zapiekane
400g obranej dyni
100g drobno zmielonych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60g miękkiego masła
sól
biały pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z fasoli

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
430g białej fasoli konserwowej
430g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30ml oliwy z oliwek
30g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
świeże pieczywo
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni

Forma potrawy: Zapiekane
1,2kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100g startego sera gouda
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Dynia hokkaido nadziewana

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
150g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100g śmietany kremowej
100ml mleka
100g startego sera gouda
sól
» zobacz przepis

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g miąższu dyni
100g śliwek węgierek
200g winogron
2 jabłka
50g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
» zobacz przepis

Dynia rondini z serem feta

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana
» zobacz przepis

Dynia w kieszonce

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacja, Przekąska lub przystawka
4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta
» zobacz przepis

Dynia turbanowa z porami

Forma potrawy: Danie główne
2 dynie turbanowe po 1 kg
sól
500g porów
40g masła lub margaryny
50g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina (lub rosołu)
4 łyżki bitej śmietany
150g sera owczego
1 łyżeczka bulionu drobiowego instant
chili
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.