MENU
ZWIŃ MENU

Dynia rondini z serem feta

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100 g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana

Przyrządzanie

Dynie umyć, przepołowić, łyżką wybrać pestki. Chleb i 3/4 sera pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z jajkiem, majerankiem i sosem sojowym i tym nadzieniem napełnić połówki dyni. Pozostałą częścią sera posypać powierzchnię.

Dynie włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sokiem pomidorowym zmieszanym z odrobiną wody i śmietany.

Piec ok. 50–60 min w temperaturze 200°C, na dolnej półce piekarnika.

Przygotowanie potrawy trwa krótko, ale dość długi jest czas zapiekania.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Roladki z cukinii z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

cukinia
ser feta
czarne oliwki
oliwa
koperek

Placki z cukinii

Forma potrawy: Ciasta

1 cukinia
jaja
mąka
śmietana
czosnek
ser feta

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Feta w czosnku i parmezanie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy


ser feta
ząbki czosnku (1 na 100g fety)
parmezan (tyle ile fety)
grubo mielony czarny pieprz
kilka kropel oliwy (niekoniecznie)