Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, potrawa wegetariańska
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100 g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana
Dynie umyć, przepołowić, łyżką wybrać pestki. Chleb i 3/4 sera pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z jajkiem, majerankiem i sosem sojowym i tym nadzieniem napełnić połówki dyni. Pozostałą częścią sera posypać powierzchnię.
Dynie włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sokiem pomidorowym zmieszanym z odrobiną wody i śmietany.
Piec ok. 50–60 min w temperaturze 200°C, na dolnej półce piekarnika.
Przygotowanie potrawy trwa krótko, ale dość długi jest czas zapiekania.
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia
ser feta
czarne oliwki
oliwa
koperek
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
ser feta
ząbki czosnku (1 na 100g fety)
parmezan (tyle ile fety)
grubo mielony czarny pieprz
kilka kropel oliwy (niekoniecznie)