1,2kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100g startego sera gouda
Z dyni usunąć pestki, miąższ zetrzeć na jarzynówce. Cebulę i czosnek drobno posiekać i wymieszać z dynią.
Całość przełożyć do żaroodpornej formy z niskim brzegiem. Zimny bulion roztrzepać ze śmietaną, kolendrą, imbirem, solą i chili, polać dynię. Powierzchnię posypać świeżo startym chlebem chrupkim i serem.
Formę wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180°C.
Zapiekać około 45 minut, aż powierzchnia zapiekanki zbrązowieje.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl