Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje, potrawa wegetariańska
4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta
Plastry dyni krótko obgotować we wrzątku.
Plastry sera ponacinać, tak aby powstały kieszonki.
Do każdej włożyć plaster dyni i listek mięty, zapiec.
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki