430 g białej fasoli konserwowej
430 g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30 ml oliwy z oliwek
30 g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225 g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
świeże pieczywo
Obydwa rodzaje fasoli włożyć na sito i opłukać w bierzącej wodzie, następnie dokładnie osączyć.
Obrać i drobno posiekać czosnek i cebulę. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z wyszorowanej cytryny, z miąższu wyciśnąć sok.
Do żaroodpornej miseczki wlać oliwę i włożyć do niej czosnek i cebulę, wymieszać, przykryć i na 3 minuty wstawić do mikrofalówki.
Dodać tymianek, osączone z zalewy pomidory, skórkę i sok z cytryny. Przykryć i włożyć do mikrofalówki na kolejne 3 minuty.
Do miseczki z cebulą, czosnkiem i przyprawami przełożyć fasolę, przykrać i włożyć do mikrofalówki na 4 minuty.
Po tym czasie odstawić sałatkę do ostygnięcia, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Całość podawać przybraną liśćmi sałaty. Sałatka z fasoli ze świerzym pieczywem jest doskonałym daniem na kolację.
Sałatka z buraków, fasoli i jabłek
Forma potrawy: Sałatki
4 średnie buraczki
3 jabłka
puszka białej fasoli
2-3 jajka na twardo
2-3 ząbki czosnku
majonez, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Forma potrawy: Sałatki
30 dag buraków
1 puszka białej fasoli (40 dag)
2 ogórki kwaszone (15 dag)
1 mały por
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
2 łyżki natki pietruszki
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
100 g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300 ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier
Forma potrawy: Dania główne
40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina