Forma potrawy: Sałatki
puszka kukurydzy
biała część pora
3 jajka
kilka plastrów szynki
słoiczek marynowanego selera
5 krązków ananasa (lub w kawałkach)
majonez
sól
pieprz
Kukurydzę nalezy osączyć z zalewy, białą część pora pokroić w krążki. Jaja ugotować na twardo i posiekać.
Plasterki szybki pokroić na paseczki.
Ananas pokroić w kostkę jeżeli jest w formie krążków.
Składniki wymieszać ze sobą w miseczce wkładając w kolejności: kukurydza, por, jajka, szynka, marynowany seler, ananas.
Na końcu doprawić majonezem, solą i pieprzem.
Z majonezu można zrezygnować.
Forma potrawy: Dania główne
Ok. 1,5 kg udźca jagnięcego (młodego)
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 cebule
10 ząbków czosnku
2 duże marchewki
3 pietruszki
1 seler
4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
kilkanaście ziaren jałowca
2 łyżki octu
pieprz
sól
kilkanaście liści laurowych
Forma potrawy: Sosy
burak ugotowany lub marynowany
łyżka kaparów
200 ml jogurtu
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka musztardy
łyżka pasty pomidorowej
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz