4 pstrągi (po ok. 20 dag)
3 plastry szynki serrano lub westfalskiej
100ml oleju
2 łyżki mąki
1 cytryna
sól, biały pieprz
Pstrągi wypatroszyć, głowy i ogony zachować. Umyć dokładnie w zimnej wodzie i osuszyć. Natrzeć w środku solą i lekko posypać białym pieprzem. Odstawić na 10 min.
Do środka każdego pstrąga włożyć plasterek szynki. Brzegi pstrągów można spiąć wykałaczkami, aby szynka nie wypadla podczas smażenia. Pstrągi obtoczyć w mące.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać dobrze olej, położyć pstrągi i smażyć po 4-5 min. z każdej strony.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Włożyć pstrągi i wstawić naczynie do bardzo gorącego piekarnika na 7-10 min.
Cytrynę umyć i pokroić na 4 części. Pstrągi przełożyć na półmisek i przybrać ćwiartkami cytryny.