100g suchego makaronu
250g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki
Suszone grzyby dokładnie umyć, moczyć w zimnej wodzie 1 godz. Gotować pod
przykryciem w 1 litrze wody przez 1 godzinę. Miękkie grzyby odcedzić, odsączyć na
sicie. Zostawic 2 łyżki wywaru do sosu.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą, odcedzić, ostudzić.
3. Cebule obrać, umyć, posiekać. Grzyby pokroić na paseczki. Szynkę, bekon i
salami pokroić na plasterki, następnie na paski. Kabanosy pokroić na plasterki.
Przygotowac sos. Rozetrzeć zioła z solą i pieprzem. Dodać ocet, oliwę i 2
łyżki wywaru z grzybów. Dokładnie wymieszać.
Do dużej miski włożyć makaron, wędliny, grzyby, posiekaną cebulę, nastepnie
zalać sosem i wymieszać.
Przed podaniem przełożyć do salaterki. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.