Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.
100 g suchego makaronu
250 g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50 g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki
Suszone grzyby dokładnie umyć, moczyć w zimnej wodzie 1 godz. Gotować pod
przykryciem w 1 litrze wody przez 1 godzinę. Miękkie grzyby odcedzić, odsączyć na
sicie. Zostawic 2 łyżki wywaru do sosu.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą, odcedzić, ostudzić.
3. Cebule obrać, umyć, posiekać. Grzyby pokroić na paseczki. Szynkę, bekon i
salami pokroić na plasterki, następnie na paski. Kabanosy pokroić na plasterki.
Przygotowac sos. Rozetrzeć zioła z solą i pieprzem. Dodać ocet, oliwę i 2
łyżki wywaru z grzybów. Dokładnie wymieszać.
Do dużej miski włożyć makaron, wędliny, grzyby, posiekaną cebulę, nastepnie
zalać sosem i wymieszać.
Przed podaniem przełożyć do salaterki. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.
Sos orzechowy do wędlin i mięs
Forma potrawy: Sosy
25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
Sałatka z makaronu, tuńczyka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
250 g makaronu muszelki
200 g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125 g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka
Forma potrawy: Sałatki
5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier
Sałatka z szynką, papryką i makaronem
Forma potrawy: Sałatki
4 papryki, każda w innym kolorze
szklanka makaronu (np. świderki)
średnia cebula
20-30 dag szynki
2-3 łyżki majonezu